Romski violonisti dolaze u Varaždin 19. svibnja

Objavljeno: 12.04.2011. 07:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Najveći i najuzbudljiviji romski simfonijski orkestar "Budapest Gypsy Symphony Orchestra", u Mađarskoj poznatiji kao "Szaztagu Cinanyzenekar", odnosno 100 violina -  ponovno stiže u naš kraj. Nakon što su prošle godine oduševili čakovečku publiku, 100 violina 19. svibnja stiže i u Arenu Varaždin.

Ovaj je najpoznatiji romski orkestar osnovan 1985. godine u vrijeme kada je preminuo najpoznatiji mađarski romski stilist Sandor Jaroka. Na sprovod je pristigao velik broj mađarskih Roma, koji su nakon pogreba započeli sasvim spontano svirati i tako je nastao  ovaj veličanstveni Orkestar, koji je dosad gostovao na brojnim svjetskim pozornicama – od Tokija, Sydneya, Pariza, Londona do New Yorka.

Orkestar ima 100 članova, a iako se zove 100 violina, taj instrument ipak ne sviraju svi članovi. Violinu naime svira 60 članova, 9 ih svira violu, 6 violončelo, 10 kontrabas, 9 klarinet i 6 cimbalo.  Repertoar koji izvode uključuje poznatu mađarsku i internacionalnu romsku glazbu od Vittoria Montia i Grigorasa Dinicua pa sve do do klasičnih djela od Johannesa Brahmsa, Georges Bizeta, Arama Khatchatouriana, Pabla de Sarasate ili Johanna Straussa. S glazbom je usklađena i odjeća članova – od stiliziranih narodnih nošnji do tradicionalnih večernjih smokinga.

Ono što je posebno zanimljivo je da glazbenici sviraju napamet,  bez partitura, odnosno nota, u brzim izmjenama harmonija, boja, tempa i raspoloženja što stvara dojam slušanja "stotinu Paganinija".

- Iako su svi članovi Orkestra školovani, Romima  iskreno ne treba previše usavršavanja. Mi smo rođeni s muzikom, mi s ritmom živimo, a s glazbom i umiremo. To je dio naše kulture i tradicije, jednostavno to je dio nas, rekao je jednom prilikom Istvan Gerendasi, direktor "Budapest Gypsy Symphony Orchestra".

Radi se zaista o kulturnom spektaklu kojeg nipošto ne smijete propustiti, a ulaznice po cijeni od 100 kn za mjesta u parteru, te 80 i 70 kuna za mjeta na tribinama, već sada možete nabaviti u pretprodaji na prodajnim mjestima u sustavu Eventima i putem online prodaje na www.eventim.hr.


Prodajna mjesta:

Koncertni ured Varaždin

Suvenirnica Varaždinskih vijesti na Korzu (Varaždin)

Rock Art Caffe Varaždin

Caffe bar Arcus Čakovec

Radio 1 Čakovec


Komentari