DIP zaprimio 25 kandidacijskih lista za izbore za EP

Piše: eVz/Hrt.hr

Objavljeno: 05.04.2014. 16:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

Ukupno 25 kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament, tri manje nego prošle godine, zaprimilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) do ponoći, kada je istekao rok za kandidiranje.

DIP sada ima rok od 48 sati da provjeri i objavi pravovaljane kandidature, nakon čega će i službeno početi izborna promidžba od 47 dana, najduža do sada, javlja Hrt.

Zbirnu listu svih pravovaljano predloženih lista te imena i prezimena kandidata, DIP će objaviti najkasnije do ponoći, 6. travnja, dakle do nedjelje.

Od 25 kandidacijskih listi sedam je koalicijskih, a 18 samostalnih stranačkih. Među kandidaturama nema ni jedne liste grupe građana, nitko se, naime, nije odvažio prikupiti za to potrebnih pet tisuća potpisa. Koalicijske liste istaknule su i dvije najveće stranke SDP i HDZ.

Izbori za Europski parlament održat će se u nedjelju, 25. svibnja i na njima će birači izabrati 11 hrvatskih zastupnika. Zastupnici se biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem.

Birači, naime, mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata kojem daju prednost pred ostalima na listi za koju glasuju (preferirani glas).

Komentari