Doznajte sve o Gvozdanskom, stratištu našeg katoličkog puka

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 27.08.2012. 14:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Predstavljanje knjige uglednog publicista Damira Borovčaka  "Gvozdansko - Hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora“ bit će održano u nedjelju 2. rujna s početkom u 20 sati u Dvorani Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu.

U glazbeno-scenskom dijelu programa sudjeluju učenice i učenici Osnovne škole Novi Marof - Područne škole Remetinec s dramsko scenskom igrom „Materinski jezik“, te Župni zbor Theresianum,  Župe Kraljice sv. Krunice Remetinec.

Osim knjige, svoje će aktivnosti nakratko predstaviti Ivan Jaklin povjerenik Hrvatskog kulturnog vijeća -ogranak Varaždin, i Predsjednik Bratovštine Petar Zrinski - Časni stol Čakovec, mr.sc. Zlatko Bacinger.

Zrin i Gvozdansko imali su sličnu povijest, zapisao je u predgovoru knjige sisački biskup mons. dr. Vlado Košić. Naime, to su mjesta gdje je stradavao naš hrvatski katolički puk, prvo braneći svoju Domovinu kao na bedemu za vrijeme turskih najezdi, pa potom u Drugom svjetskom ratu, da bi na kraju i treći put doživjeli rušenje i zator u Domovinskom ratu.

Ipak, kao što se i domovina Hrvatska u tim teškim iskušenjima obranila i konačno izborila za svoju slobodu, tako i Zrin i Gvozdansko polako, ali sigurno grade svoju budućnost, nadahnjujući se na slavnoj prošlosti.

Komentari