Društvo multiple skleroze poziva vas na tribinu "Poticanje suradnje i volonterstva u organizacijama civilnoga društva”

Objavljeno: 05.11.2015. 14:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Društvo multiple skleroze Varaždinske županije 06. studenog 2015. godine u Hotelu Turist s početkom u 11.00 sati organizira tribinu po projektu  „SOS za MS - podrška i razvoj socijalnih usluga i inkluzivnog volonterstva” u suradnji sa Savezom društava multiple skleroze Hrvatske.

Riječ je o projektu koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Cilj tribine je motivirati  članove, suradnike, obitelj i ostale građane na volontiranje i inkluzivno volontiranje. Društvo od samih početaka djelovanja pruža volonterske usluge, na način da zaposlenici i predsjednica pružaju savjetodavnu podršku članovima putem telefona i razgovorima u prostorijama društva. Projekt je samo nastavak tog djelovanja, a putem njega želi se potaknuti osobe s MS-om da volontiraju za osobe s MS-om – savjetovanje članova međusobno, pomaganje u svakodnevnom životu i sve ostale vrste pomoći.

Tribina “Poticanje suradnje i volonterstva u organizacijama civilnoga društva”

06.11.2015., s početkom u 11 sati u Hotelu Turist, Aleja kralja Zvonimira 1, Varaždin

DNEVNI RED
11.00 – 11.15 – Registracija sudionika i uvod u tribinu

11.15 – 11.30 – Predstavljanje Saveza i projekta “SOS za MS –  podrška i razvoj socijalnih usluga i inkluzivnog volonterstva”, financiranog iz Europskog socijalnog fonda

11.30 – 11.45 – Predstavljanje rada Društva multiple skleroze  Varaždinske županije na projektu

11.45 – 12.10 – Pauza

12.10 – 12.30 – Predstavljanje „Vodiča za udruge osoba s invaliditetom“, izdanog u sklopu projekta

12.30 – 13.30 – Predstavljanje suradničkih organizacija na projektu

13.30 – 14.00 – Zaključci sa tribine, rasprave i zatvaranje tribine

Preko projekta „SOS za MS - podrška i razvoj socijalnih usluga i inkluzivnog volonterstva“ tajnica je zaposlena drugu polovicu radnog vremena kao voditeljica i koordinatorica volontera, a uz to pruža savjetodavnu podršku članovima i zaposlenima putem telefona i razgovora u prostorijama Društva. Najviše vremena voditeljica volontera posvećuje članovima koji često dođu u Društvo ili nazovu i imaju potrebu za razgovorom jer su usamljeni ili žele samo da ih neko sasluša, a često puta traže savjet kako da ostvare svoja prava, najčešće oko utvrđivanja postotka tjelesnog oštećenja.

Do sada je potpisano 7 volonterskih ugovora po projektu sa 4 članice i jednim članom Društva te dvojicom vanjskih volontera. Tri članice su potpisale volonterske ugovore kao voditeljice grupa za samopomoć, kreativne radionice, jedna članica kao suradnica u pisanju programa i projekata,  jedan član kao zamjenik voditeljice grupe za samopomoć, te dvoje vanjskih volontera, jedan, kao pomoć u uredu Društva prema potrebi te jedan koji pruža uslugu masaže članici jednom tjedno. Bez potpisanih ugovora u Društvu je još aktivno 11 volontera, koji obilaze članove i pomažu im npr. u kupovini, odlasku u knjižnicu, volontiraju na štandu kreativne radionice na Špancirfestu i Lepoglavskim danima, kao članovi obitelji oboljelih vrše prijevoz na razna događanja, kreativnu radionicu i psihološku grupu. Iznimno smo ponosni da je sve više mladih, bilo članova ili njihove uže ili šire obitelji  i učenica medicinske škole volontiralo ove godine na prodajnom štandu Kreativne radionice koja se na taj način i samofinancira. Sami članovi kroz svoj volonterski rad i angažman doprinose poboljšanju kvalitete svog života i nošenja sa bolešću što ih dodatno ispunjava kao osobe.

Kao primjer inkluzivnog volonterstva su članovi kluba mladih koji se redovito jednom mjesečno sastaju u prostorijama Društva, a cilj okupljanja je organizirano korištenje slobodnog vremena u vidu socijalizacije mlađih članova Društva u grupi za samopomoć gdje jednostavno ne postoje tabu teme. Najčešće se razgovara o vrsti lijekova, načinu liječenja, ostvarivanju nekih prava, ali prvenstveno dominira vesela i opuštena atmosfera s naglaskom na razvijanje samopouzdanja i smanjenje predrasuda i strahova te unaprijeđenje odnosa prema sebi i drugima. Grupu čine jednakovrijedni članovi što je prvi uvjet za istinsko oslobađanje i preuzimanje nadzora nad vlastitim životom.

Tribina je, osim za oboljele od multiple skleroze, namjenjena svim građanima koji su srdačno pozvani, a spremni su pomoći i volontirati.

Komentari