Izbori za Europski parlament: Hrvatska bira svojih 11 zastupnika

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 25.05.2014. 08:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Danas, 25. svibnja u Hrvatskoj se održavaju izbori za Europski parlament.

Osmi Europski izbori, u kojima će glasovati građani 28 zemalja članica, traju od 22. do 25. svibnja. Prvi su na birališta izašli građani u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj, u petak su glasovali građani Irske i Češke, u subotu Latvije, Malte, Slovačke i Češke, dok je nedjelja izborni dan za ostale države članice, uključujući i Hrvatsku.

Hrvatski birači, kojih je oko 3,8 milijuna u Hrvatskoj i inozemstvu, biraju svojih 11 zastupnika, a za ta se mjesta natječe 275 kandidata na 25 listi - sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih.

Hrvati na ovim izborima zastupnike biraju sustavom preferencijalnoga glasovanja, što znači da, osim broja liste za koju žele glasovati, mogu zaokružiti i jednog kandidata s liste za koju glasuju (preferirani glas) i na taj mu način dati prednost, bez obzira na njegovo redno mjesto na listi.

Pravo na sudjelovanje u diobi za člana Europskog parlamenta ostvaruju liste koje na izborima dobiju najmanje 5% danih glasova birača. Preferirani glasovi za pojedine kandidate se uvažavaju ako broj preferiranih glasova pojedinog kandidata iznosi najmanje 10% glasova koje je osvojila pojedina lista.  

Dvodnevna izborna šutnja počela je 24. svibnja u 00:00 sati i trajat će do 25. svibnja u 19:00 sati, a za to vrijeme vrijedi zabrana izborne promidžbe, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih neslužbenih rezultata izbora.

Glasovanje na izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske traje neprekidno od 7:00 do 19:00 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta, no svim biračima koji se u 19:00 sati zateknu na biračkom mjestu, omogućit će se glasovanje. Kao i na svim izborima, građani na biralište trebaju ponijeti važeći identifikacijski dokument sa slikom.   

Za razliku od prošle godine, kada smo birali 12 zastupnika, ove godine biramo 11 zastupnika, no ovog puta na puni, petogodišnji mandat. Do ovih je izbora EU parlament brojio sveukupno 766 zastupnika, no sad se taj broj smanjuje na 751.

Zbog zakona na razini Europske unije, prve privremene i nepotpune rezultate izbora Državno izborno povjerenstvo objavit će u nedjelju navečer, no tek iza 23 sata. Naime, rezultati izbora ne smiju se objavljivati prije nego što se zatvore sva biračka mjesta u državi članici Europske unije čiji birači posljednji glasuju, a u Italiji će se biračka mjesta zatvoriti u 23 sata.

Komentari