iz bolnice poručuju

Muškarci saznajte jeste li u rizičnoj skupini za oboljenje od raka prostate, kontrolirajte se i liječite na vrijeme

Objavljeno: 25.11.2017. 09:23

Zadnja izmjena: 25.11.2017. 09:23

Studeni je tradicionalno mjesec kada se muška populacija osvještava o bolestima koje se javljaju kod njih, a jedna od tih je rak prostate. Koje su opasnosti kod te bolesti, njezinu učestalost te važnost preventivnih mjera kako bi se bolest otkrila na vrijeme i izliječila pojašnjava voditelj Odjela za urologiju Opće bolnice Varaždin Goran Benko.

Rak prostate je rastući zdravstveni problem, ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi i zapadnom svijetu. U Hrvatskoj je 2014. godine bilo 1700 novootkrivenih karcinoma što znači da ova bolest zauzima drugo mjesto, zajedno s rakom debelog crijeva i odmah iza raka bronha.

Godišnje 750 muškarca umire od tog karcinoma, a prema riječima doktora Benka, ugroženi su muškarci stariji od 40 godina. Povećani rizik od oboljena uzrokuju u određenoj mjeri prehrambene navike poput unosa velikih količina namirnica životinjskog porijekla i crvenog mesa, a tu određenu ulogu igra i rasa pri čemu su Afroamerkinci najugroženiji i naravno nasljeđe.

Malo je nasljednog, genetskog karcinoma, oko 9 %, a drugi nasljedni oblik je ako rođak u prvom koljenu oboli tada se rizik za oboljenje osobe povećava dvaput, a ako je dva ili više oboljelih u tom koljenu, rizik je čak od pet do 11 puta veći. Prema tome, potencijalni bolesnici trebaju se javiti obiteljskom liječniku koji će odrediti PSA i uputiti pacijenta na daljni pregled po potrebi.

Važno je znati da rak prostate ne mora imati nikakve simptome, a rano ga se otkriva samo na temelju povišenog tumorskog markera, no to nije uvijek znak da se radi o tumoru pa nije ni razlog za paniku.

Prema iskustvima iz Opće bolnice Varaždin, muška je populacija danas osvještenija zbog različitih medijskih kampanja i muškarci idu na pregled, no iz bolonice i dalje apeliraju da   čim više kontrolirate svoje zdravlje i samoinicijativno idete na pregled jer ako dođete na vrijeme, s bolešću koja je lokalizirana izlječivost je 100 posto - poručuje Goran Benko.

Komentari