Ovaj vikend u Kinu Galerija "Ambasador" i Tarantinov "Odbjegli Django"

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 16.05.2013. 08:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:16

Foto: -

Kino Galerija ovaj vikend nudi zanimljiv filmski program. Tako se u petak, 17. svibnja prikazuje danski film Ambasador u režiji Madsa Brüggera u 20 sati. U subotu, 18. svibnja u 20 sati, ukoliko još niste, svakako pogledajte Odbjegli Django, Tarantinov najnoviji film.

Ambasador:

Mads Brügger danski je novinar, TV voditelj i redatelj. Napisao je nekoliko knjiga, objavljivao u brojnim novinama, producirao nagrađivane radio programe i vodio vrlo gledane TV emisije. Poznat je po vrlo originalnom stilu koji naziva – performativno novinarstvo i jedan je od trenutno najzanimljivijih europskih filmaša. Njegova posljednji dokumentatrni film Ambasador bio je prikazan na ovogodišnjem (kontroverznom) ZagrbDoxu, a u njemu otkriva sve tajne afričke korumpiranosti.

Neobično zagonetni i dekadentni bijeli diplomat stiže u središnju Afriku. Djeluje kao kombinacija Henrya Stanleya i Karla Lagerfelda. Nedavno je kupio ambasadorski položaj i tvrdi da je uspješan poslovni čovjek koji je došao voditi diplomatsku misiju. Službeno, on je tu da bi pokrenuo tvornicu šibica, zaposlio lokalno stanovništvo i naučio ih kako se proizvode obične šibice.

Neslužbeno, želi se domoći golemih dijamantnih rezervi i razotkriti umješanost zapadnoeuropskih diplomata u crne dilove ovog bujajućeg tržišta. I na tom putu ne postoje metode koje su mu strane. Uz kontinuirani rizik po vlastiti život, kupio je lažne papire, snimao i javno i tajno, družio se s ministrima i veleposlanicima, a naposlijetku otkrio je više nego se i sam mogao nadati, što mu je na vrat navuklo nekoliko ozbiljnih tužbi.

Ambasador je međužanrovska tragikomedija o bizarnom svijetu afričke diplomacije koji daje komični je pogled na ne tako smiješan svijet – najbolja usporedba bila bi – “dokumentarni Borat”.

Mads Brügger inače gostuje u Zagrebu u Dokukinu, ovu subotu u 17 sati na masterclassu koji je nazvao “Ambassadors Selection - a powerpoint show”, pa oni zainteresirani stignu i put Zagreba.

Komentari