Ovu subotu osjetite dašak starog Rima u Ludbregu

Objavljeno: 25.07.2012. 14:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Za osjetiti doživljaj i atmosferu starog Rima potrebno je doći ovu subotu, 28. srpnja u samo središte svijeta – Ludbreg. Ludbreg će se u sklopu ljetne manifestacije „Cajnger plac“ u programu naziva 1. Rimski susreti u Joviji vratiti u daleku prošlost.

Antička Jovija osnovana je tijekom 1. stoljeća na lijevoj obali Bednje. Naselje u provinciji Panoniji, sagrađeno je na važnoj podravskoj cestovnoj komunikaciji koja je povezivala Ptuj (Poetovio) i Osijek (Mursa).

Pretpostavlja se da je Jovija, obllikovana u skladu s prirodnom konfiguracijom terena lijeve obale rijeke Bednje, u početku bila vojna utvrda u sustavu dravskog limesa. Jovija je izvorno bila poznata kao Botivo, a naselje je preraslo u grad najkasnije potkraj 3. ili na samom početku 4. stoljeća.

Dio tog davnog doba moći će se osjetiti u sklopu ljetne ludbreške manifestacije Cajnger plac na prvim Rimski susretima u Joviji koji će se održati u subotu 28. srpnja. Kako su izgledali stari Rimljani, koje su igre igrali, moći ćete otkriti upravo u sklopu ove  manifestacije. Cilj događaja je predstaviti Ludbreg u jednom novom segmentu jer osim raznih legendi o Ludbregui i čudu koje se ovdje dogodilo, Ludbreg se spominjao u još davnijim vremenim, u razdoblju antike.

Program će započeti od 18 sati. „Stari Rimljani“ okupit će se na prostoru ispred dvorca Batthyany odakle će u povorci krenuti prema središnjem gradskom trgu gdje će prikazati kako se nekad živjelo, a ni ovog puta neće izostati dječja tombola. Najmlađi posjetitelji moći će se okušati i u dječjim igrama na "antički" način.

U gospodarskom dijelu programa naći će se pčelari koji će ponuditi na degustaciju rimsku poslasticu –med, posjetitelji će moći kupiti rimski nakit ili suvenire ludbreške Jovije te razne druge rukotvorine.

Subotnji program zaključit će band "Vječni putnici."

Mali i veliki istraživači krenite tragovima Rimskog Carstva, okušajte se u zanatima i igrama Rimljana! Prvi Rimski susreti u Joviji u sklopu manifestacije „Cajnger plac“ u subotu 28. srpnja od 18 sati.

Komentari