Projekt "Saloma" u Varaždinu: Postavljanje spomen-ploče baki Miroslava Krleže

Objavljeno: 27.11.2014. 08:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Google Maps

Varaždinska inicijativa pisaca, HDLU - Varaždin i Ogranak Matice hrvatske Varaždin u nedjelju, 30. studenoga organiziraju postavljanje spomen-ploče Tereziji Goričanec, baki Miroslava Krleže.

Terezija Goričanec, Krležina baka po majci, preminula je 1923. godine u Varaždinu u tadašnjoj Zrinskoj ulici, današnjoj Nazorovoj. Kako ističu organizatori, prateći Krležine autobiografske zapise vidljivo je kako je Terezija Goričanec imala je velik utjecaj u njegovu stvaralaštvu te je njen utjecaj od ključne važnosti za jezično bogatstvo "Balada Petrice Kerempuha".

Spomen-ploča bit će postavljena u povodu prijave Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, te u sklopu projekta Wilde/Krleža "Saloma". Naime, kako su 2020. godine Irska i Hrvatska domaćini Europske prijestolnice kulture, projekt Saloma (Salomé) osmišljen je kao inovativni i interdisciplinarni umjetnički i prevoditeljski koncept temeljen na liku, odnosno motivu Salome, s kojim se paralelno spisateljski bave Irac Oscar Wilde i Miroslav Krleža.

Svečano postavljanje spomen-ploče održat će se u nedjelju, 30. studenoga u 12 sati u Ulici Vladimira Nazora 26, a u pratećem glazbenom programu sudjelovat će Dragutin Novaković Šarli.

Komentari