PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

4. PO PRETILOSTI U EUROPI! U IV. OŠ održat će se radionica o zdravoj prehrani učenika

Objavljeno: 02.03.2018. 12:24

Zadnja izmjena: 02.03.2018. 12:40

Radionica „ Zdravlje u bojama“ jedna je od aktivnosti u sklopu projekta „Srcem i znanjem do zdravlja“, koji je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva nagradila priznanjem i plaketom „Otisak srca“. Radionice će se održati u utorak, 6. ožujka u IV. OŠ od 12.30 do 13.30., a provodit će se s ciljem promicanja i usvajanja pravilnih prehrambenih navika od djetinjstva.

Istraživanja pokazuju da su školska djeca u Hrvatskoj na 4. mjestu prema učestalosti pretilosti u Europi što znači sa više od 20 % školske djece ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 7 % ih je pretilo. Problem je još i veći, ako znamo da se postotak pretilih svake godine povećava. 

Iz svega navedenog proizlazi potreba za promjenom prehrambenih navika koja započinje edukacijom, tako da su ove radionice namijenjene djeci starije vrtićke dobi i ranije osnovnoškolske dobi, odnosno djeci u doba predadolescencije. U današnje vrijeme djeca su sposobna sama uzimati hranu koja im je dostupna u svako doba dana pa i roditeljska kontrola nad onim što jedu izostaje jer dio dana djeca provode sama.

Budući da je najveći problem kod djece prekomjerno konzumiranje hrane bogate šećerom, prvi ciklus radionica usmjeren je na pripremu slatkih obroka bez dodatka rafiniranog šećera, odnosno zaslađivanju hrane voćem, medom i slično, a dobit će i recepte s nutricionističkim savjetima koje mogu kod kuće zajedno s roditeljima pripremati.

Nositelj projekta je Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, a autorica i voditeljica projekta  Karmen Kokot, a u radionici će sudjelovati učenici zanimanja tehničar nutricionist u ulozi edukatora. 

 

 

Komentari