Raspravljate o Bolonjskom procesu na Festivalu mladih u Lepoglavi

Objavljeno: 01.08.2012. 12:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: lepoglava.net

Festival mladih Jailhouse Lepoglava 2012. Starta u petak u 18 sati, a u čitaonici Gradske knjižnice otvorit će ga lepoglavski Klub studenata. Festival mladih od mladih i za mlade svoju prvu aktivnost usmjerio je na zanimljivu tribinu po nazivom „Bolonjski proces - Tips & Tricks".

U ovom trenutku u Hrvatskoj studira oko 160 000 studenata. No čini se da većina nije dovoljno upoznata s Bolonjskim procesom. A što mogu očekivati od „bolonje“?

Prije svega, ravnopravno sudjelovanje u provedbi reforme visokog školstva kroz sustav ocjenjivanja profesora i fakulteta te kroz pravo sudjelovanja u radu vijeća odsjeka, fakultetskih vijeća i senata sveučilišta u puno većem broju nego do sada. Jedna od najzanimljivijih novosti koje donosi Bolonja je mobilnost na europskom tržištu znanja i rada. No, iako je Hrvatska aktivno krenula u proces, postoji još mnogo stvari koje čekaju da budu pravilno realizirane, neki od primjera su i donošenje modela novog financiranja sveučilišta (lump sum, block budget) ili uvođenje sustava upravljanja kvalitetom koji za posljedicu ima promjene nastavnih metoda i partnerski odnos profesora i studenata.

Na ovoj ćete tribini na kojoj sudjeluju sadašnji, bivši i budući studenti saznati kako ne biti samo „ukras“ na svom fakultetu - kako studirati aktivno i sudjelovati u promjenama! A uz to, tu je i niz raznih drugih metoda, "finti" i trikova kojima možete koristiti "bolonju" da lakše „odstudirate“.

Komentari