geotehnički fakultet

RAZVOJ NOVOG DRUŠTVA Ove srijede održava se znanstveni skup o niskougljičnom razvoju, zelenoj energiji i zaštiti okoliša

Objavljeno: 27.11.2017. 18:57

Zadnja izmjena: 27.11.2017. 18:57

Foto: Facebook

Globalna promjena klime i veliki postotak stakleničkih plinova jedan je od najvećih izazova čovječanstva danas, a Hrvatska se također bavi pitanjima kako riješiti problem klimatskih promjena i u našoj domovini. Više informacija o tom problemu donijet će nam znanstveni skup koji se održava ove srijede na Geotehničkom fakultetu gdje će uz prisutne stručnjake biti i župan Čačić i gradonačelnik Čehok.

Globalna promjena klime jedan je od najvećih izazova čovječanstva danas, pri čemu sektor energetike sudjeluje u emisiji 85 % stakleničkih plinova te se od njega i očekuje najveće smanjenje emisija, a cilje politike Unije je do 2050. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 80-95 %.

U skladu s tim ciljem, Europsko vijeće usvojilo je klimatsko-energetski okvir kojim je postavilo cilj smanjenja emisija 40 % do 2030. godine, a rješavanju ovog problema pridružila se i Hrvatska koja završava Niskougljičnu strategiju za smanjenje klimatskih promjena u našoj domovini.

U procesu koji traje od 2012. sudjelovalo je više stotina hrvatskih stručnjaka na interdisciplinarnom pregledu mogućnosti, mjera i tehnologija dok su u sklopu te Niskougljične strategije modelirana tri scenarija razvoja do 2050. te je procijenjen njihov socio-ekonomski utjecaj na razvoj gospodarstva, zapošljavanja, energetiku i druge sektore.

Ova tema traži aktivno promišljanje, a nužno je da promjene dovedu do lakše i kvalitetnije tranzicije prema niskougljičnom društvu o čemu će biti riječi ove srijede na znanstvenom skupu.

Komentari