od mača do banketa

SRIJEDA U MUZEJU Saznajte sve o plemstvu - kako su živjeli, koje povlastice su imali, kako su se odijevali..

Objavljeno: 25.11.2017. 19:32

Zadnja izmjena: 25.11.2017. 19:32

Plemstvo je nezaobilazan povijesni segment života Varaždina, osobito u 18. stoljeću kada Varaždin predstavlja pravi politički, trgovački, kulturni i gospodarski centar pa tako i centar plemstva koje je uživalo posebne povlastice. Koje su to privilegije i simboli plemstva te kakav je bio njihov način života saznajte na sljedećoj Srijedi u muzeju.

Plemstvo koje je živjelo u Varaždinu, svojim je luksuznim svakodnevnim načinom života, svojim potrebama, druženjima i balovima te posebnim načinom odijevanja, koje ni u kojem pogledu nije zaostajalo za modnim trendovima tadašnjih europskih prijestolnica, svrstavalo naš grad uz bok ostalih razvijenih europskih centara poput Beča, Praga, Pariza.

Na predavanju će gošća Nataša Štefanec govoriti o hrvatskom i europskom plemstvu, njihovim statusnim simbolima i privilegijama kojima se u svakodnevnom životu održavala prepoznatljivost i nadmoć plemićkog sloja u odnosu na ostale društvene slojeve, ali i prema hijerarhiji unutar samog plemstva.

Stoga, ne propustite saznati zanimljive informacije o ovom utjecajnom i nadasve intrigantnom društvenom sloju koji je obilježio prošlost našeg grada, a najbolji dokaz njihove nekadašnje prisutnosti su brojne varaždinske palače pokraj kojih svakodnevno prolazimo.

Komentari