Tragom lutke: Izložba osebujnih lutaka u palači Herzer

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 19.03.2012. 12:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: deviantart.com

U četvrtak 22. ožujka s početkom u 19 sati, u prostoru palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin otvara se izložba pod naslovom Tragom lutke, na kojoj će se svojim radovima predstaviti: Marijana Jelić, Tihana Ostrež, Margareta Peršić, Marijana Županić Banić, Ranka Radović, David Peros-Bonnot, Zlatko Turković i Željka Kozulić.

Protagonisti ove izložbe, lutke i njihovi tvorci, u galerijskom prostoru tragaju za značenjem lutke, njenim mogućnostima i interpretaciji, naglašeno je u osvrtu Marijane Županić Banić.

Iako možda lutka sama po sebi sugerira neki drugi prostor, možda ponajprije prostor kazališne pozornice unutar kojeg zajedno s njome uranjamo u iluziju svijeta koju ona stvara, ili pak bi trebala biti u prodavaonicama dječjih igračaka čekajući na svog vlasnika…

U ovom slučaju što nipošto nije slučaj već namjera, lutka osvaja prostor galerije i tu čeka na svog posjetitelja čije će je oči pomno promotriti.

- Namjera nam je izložbom ukazati na široki spektar umjetničkih osobnosti, ali  i istovrijednost različitih autorskih pristupa i poetika.  Autori su većinom članovi ULUPUH-ove sekcije za kreaciju igračaka i lutaka, te  članovi drugih ULUPUH-ovih sekcija, a čiji umjetnički izraz na neki način obilježava lutka, bilo kao tema, objekt, izražajno sredstvo, subjekt… ukazujući pritom na sveprisutnost i interdisciplinarnost lutkarskog medija – istaknula je Marijana Županić Banić.  

Izložba „Tragom lutke“ koncipirana je tako da propitkuje samu bit lutke, s različitih aspekata i autorskih poimanja, promatrajući je bilo kao igračku primarno namijenjenu igri djeteta ili pak izložak, instalaciju koja pobuđuje sjećanje na neko drugo vrijeme, pa do scenske lutke  koja kroči kazališnim daskama, lutke koja je akter u filmu ili pak lik iz slikovnice.

Autori svojim izloženim umjetničkim djelima otkrivaju tragove koje ostavlja lutka kročeći i obogaćujući  umjetnost samu po sebi i život svakog čovjeka ponaosob.

Izložba je postavljena za razgled do 6. travnja ove godine.

Komentari