U Čakovcu počelo Međimurcima najomiljenije Porcijunkulovo

Objavljeno: 31.07.2012. 13:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Biskupija-varazdinska.hr

Porcijunkulsko proštenje u Čakovcu svečano je otvoreno prigodnim programom nakon večernjeg misnog slavlja prvog dana trodnevne duhovne priprave koja je počela u ponedjeljak, javlja Biskupija-varazdinska.

Po prvi put organizator Porcijunkulskog proštenja, čakovečki Franjevački samostan, priredio je na Franjevačkom trgu ispred župne crkve sv. Nikole biskupa svečanost otvorenja koja je okupila mnoštvo vjernika Čakovca i drugih župa Međimurja i ostalih krajeva Varaždinske biskupije koji rado sudjeluju u duhovnim sadržajima najpoznatijeg i najomiljenijeg međimurskog proštenja.

Na svečanosti otvorenja okupljene je pozdravio župnik i gvardijan fra Stanko Belobrajdić pozvavši vjernike da sudjeluju u duhovnim događanjima kojima će i ove godine obilovati Porcijunkulsko proštenje.

Svoj vrhunac imat će u središnjem hodočasničkom misnom slavlju na sam blagdan Majke Božje od anđela u četvrtak 2. kolovoza, kada će euharistiju predvoditi biskup Gerard Anton Žerdin iz Perua, hrvatski franjevac-misionar i član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a propovijedat će fra Zvjezdan Linić, voditelj trodnevnice.

Na svečanom otvorenju nekoliko prigodnih pjesama izveli su župni dječji zbor i mješoviti župni zbor, dok su članovi Franjevački mladeži izveli kratak scenski prikaz pod nazivom “Ribe” u kojem siromasi koji žive nedaleko od Porcijunkule razgovaraju o franjevcima.

Prof. dr. Stjepan Hranjec pročitao je “Diplomu fra Teobalda, asiškog biskupa” iz 1310. godine koja govori o sv. Franji koji je izmolio Asiški - Porcijunkulski oprost, a recitatorka Petra Topličanec uputila je pozdrav u stihovima Blaženoj Djevici Mariji.

U otvorenju su sudjelovali i gardisti Zrinske garde Čakovec koji su na Franjevački trg donijeli zastave Porcijunkulskog proštenja s likom Gospe od anđela, preslikom vitraja iz asiške bazilike, te ih podigli na tri jarbola ispred Franjevačkog samostana.

Zastave će u danima Porcijunkulskog proštenja svjedočiti da se u gradu Čakovcu održavaju duhovni sadržaji posvećeni Majci Božjoj Anđeoskoj. Svečanost otvorenja zaključena je slanjem poruke mira – puštanjem golubova u suradnji s Udrugom uzgajivača malih životinja iz Nedelišća.

Uz duhovne sadržaje, u prigodi Porcijunkulskog proštenja, koje okuplja mnogobrojne vjernike iz župa Međimurja i okolice te susjednih zemalja Slovenije i Mađarske, čakovečka Turistička zajednica priređuje na gradskim trgovima i ulicama višednevne svjetovne programe u sklopu najveće godišnje međimurske turističke manifestacije.

Komentari