U Muzeju hrvatskog vatrogastva “noćne“ radionice, predavanja, izložbe

Objavljeno: 15.05.2015. 10:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: HVM Varaždin

Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu pripremio je niz programa uz Europsku noć muzeja i Međunarodni dan muzeja koji će se obilježiti od 15. do 18. svibnja...

Izložbe i radionice bit će održane u Muzej hrvatskog vatrogastva, Trenkova 44, a projekcija prigodnog dokumentarnog filma bit će u Kino „Galerija“. Osim Muzeja, u organizaciju su uključeni Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu; Javna vatrogasna postrojba grada Varaždina i Kino „Galerija“, Gajeva 1, Varaždin.

U sklopu obilježavanja manifestacija Europska noć muzeja i Dan muzeja, posjetitelji će moći razgledati izložbu stalnog postava Muzerja hrvatskog vatrogastva koja prati razvoj vatrogasne tehnike i sustava vatrogastva u Hrvatskoj od 19. stoljeća do danas.

- Posebnu izložbu fotografija smo posvetili poplavama u županjskoj Posavini. O angažmanu vatrogasaca prilikom poplava zainteresiranima će govoriti pripadnici JVP Varaždin – ističu organizatori.

Program:
Petak, 15.5.2015.
-  Najava manifestacije po  vrtićima i školama

Subota, 16.5. 2015.
Muzej hrvatskog vatrogastva otvoren je za posjetitelje od 14 do 22 sata
-  Razgledavanje stalnog postava
-  Izložba fotografija iz poplavom pogođene županjske Posavine
-  Radionica za djecu
-  Predavanje: Vatrogasci u poplavama

Ponedjeljak, 18. 5.2015.
Muzej hrvatskog vatrogastva otvoren je od 10 do 20 sati

-  Razgledavanje stalnog postava
-  Izložba fotografija iz poplavom pogođene županjske Posavine
-  Radionica za djecu

Projekcija dokumentarnog filma može se pogledati u Kinu „Galerija“ od 18 do 20 sati

Posljednjih smo godina svjedoci porasta prirodnih katastrofa. Požari, poplave, odroni, velike suše,  ali i industrijske i druge nesreće, nanose velike materijalne štete i odnose ljudske živote. U svim ovim nedaćama među prvima pomažu vatrogasci. Prošle godine smo bili svjedoci angažmana brojnih vatrogasaca na uklanjanju posljedica poplava u županjskoj  Posavini.

Vatrogasci su uspješno odradili sve im povjerene zadatke. Uz dobru opremljenost i obučenost postrojbi, presudnu ulogu u uspješnom rješavanju zahtjevnih zadataka ima i masovnost vatrogasne organizacije.
Ova masovnost temelj ima u preko 150 godina dugoj tradiciji dobrovoljnog vatrogastva na području Hrvatske.

Na takvoj tradiciji izgrađen je sustav koji se uspješno nosi sa svim nedaćama i moći će uspješno djelovati i u budućem razdoblju.

Komentari