U varaždinskom HNK predstava Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica

Piše: eVz/Hnkvz.hr

Objavljeno: 14.05.2012. 10:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Hnkvz.hr

U utorak, 15. svibnja u 10 sati na velikoj sceni HNK u Varaždinu bit će izvedena predstava Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica Ivane Brlić-Mažuranić u režiji Dubravka Torjanca. Premijera predstave održana je  u četvrtak, 12. travnja u Lumini centru Varaždin.

Predstava je nastala u koprodukcija HNK-a u Varaždinu i Umjetničke akademije Osijek. Priču je dramatizirala Vesna Kosec-Torjanac koja je i autorica songova, skladatelj je Petar Eldan, scenograf i kreator lutaka Ivan Duić.

U predstavi nastupaju Katarina Arbanas, Nenad Pavlović, Maja Lučić, Hrvoje Seršić, Barbara Rocco i Beti Lučić.

Ivana Brlić-Mažuranić (1874.-1938.), svojim je književnim radom za djecu stekla nacionalni i međunarodni uspjeh, a njezine bajke pribavile su joj zvučan naziv hrvatskog Andersena.

Dva puta nominirana je za Nobelovu nagradu za književnost i prva je žena kojoj je dodijeljeno počasno članstvo u JAZU.

Sve autoričine želje usmjerene su ka čovjeku, a priroda (biljni i životinjski svijet te neorganska priroda) i mitska bića, uvijek su u funkciji pomagača ili prepreka u ostvarivanju želja. U prikazanom apokaliptičkom svijetu naglašena je težnja autorice za podudarnosti željenoga i moralnoga.

Ta izmještenost u smjeru morala jasno je izražena oprekom dobra i zla, uronjena u religijske kanone, odnosno biblijske arhetipove, uz koje supostoje bića iz slavenske mitologije. Sponzor predstave je Lumini centar Varaždin.

Komentari