Varaždinci jedini u Hrvatskoj obilježavaju Svjetski dan zmija

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 03.07.2015. 19:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Varaždin će i ove godine, jedini u Hrvatskoj, obilježiti Svjetski dan zmija, 16. srpnja. Priprema ga grupa entuzijasta, okupljena oko Spomenke Lazar na čiju je inicijativu Svjetski dan zmija lani obilježen prvi put...

>>FOTO Varaždinka živi sa šest zmija: "One su moje prijateljice i maze, osjećaj je predivan!"

Prošlogodišnje ispijanje kavice u društvu zmija u jednom varaždinskom kafiću ove je godine nadopunjeno radionicama, predavanjima i snimanjem milenijske fotografije.

Priliku da se upoznaju s ovim mističnim bićima prvi će imati mališani iz dječjeg vrtića „Dječji svijet“ u Aninoj ulici. U sklopu EU projekta „SELF“ koji ima za cilj podržavanje dječjih interesa u čemu su aktivno uključeni roditelji koji sudjeluju u organiziranju i održavanju aktivnosti, u četvrtak, 9. srpnja u 13.30 sati bit će održana radionica „Zmija i ja“.

Mališani i njihovi roditelji imat će priliku naučiti mnoge zanimljivosti o zmijama, a uz Spomenku Lazar u vrtić dolazi i jednogodišnji piton Mali Princ.

Srijeda, 15. srpnja, u 19 sati, palača Herzer, Varaždin

„Ella i ja – priča o strahu koji je prerastao u ljubav i poštovanje prema zmijama“ – Varaždinka Spomenka Lazar cijeli je život zazirala od zmija, a jedan slučajan susret potpuno joj je promijenio poimanje ovih mističnih životinja. U zanimljivom predavanju doznajte kako su Ella, Nella, Sissi, Bindi, Mali Princ i Bella promijenili ne samo Spomenkin, nego i živote brojnih ljudi koji su se susreli s ovim pitomim kukuruznim zmijama i pitonom. Gdje ih drži, kakav im je svakodnevni (su)život, prepoznaju li zmije svoje vlasnike, reći će vam vlasnica 6 zmija, a na kraju predavanja upoznat ćete i Malog Princa!
„Zmije - mitovi, legende i istina“ – Novinar Kristijan Petrović pasionirani je ljubitelj zmija i veliki poznavatelj njihove povijesti. Kroz brojne priče, mitove i legende, Kiki će vam otkriti kako je zmija u središtu ljudskog interesa od prvih civilizacija do danas.

Četvrtak, 16. srpnja u 10 sati, Gajeva ulica, Varaždin

Snimanje milenijske fotografije – Varaždin će biti prvi grad u Hrvatskoj iz kojeg će u svijet otići fotografija „ljudske zmije“. U njenom oblikovanju pomoći će mališani iz varaždinskih dječjih vrtića, njihovi roditelji i svi koji u to vrijeme navrate do Gajeve ulice.

Četvrtak, 16. srpnja u 18 sati, kaffe bar „Lavra“,Gajeva ulica, Varaždin
Ispijanje kave u društvu zmija...

Kontakt za radionicu u dječjem vrtiću „ Dječji svijet“ je ravnateljica Ljubimka Hajdin, tel. 091/794 0486, e-mail: [email protected]

Kontakt za sva ostala događanja je Spomenka Lazar, tel. 095/8145-111

Komentari