Varaždinska promocija knjige Operacija ‘’Maslenica’’ - sjećanja sudionika

Objavljeno: 06.03.2015. 08:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: USJP Roda

U sklopu obilježavanja 22. obljetnice VRO “Maslenica“, Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ i Gradska knjižnica i čitaonica ‘’Metel Ožegović’’ Varaždin organiziraju predstavljanje knjige Operacija ‘’Maslenica’’ - sjećanja sudionika...

Predstavljanje spomenute knjige bit će održano u četvrtak, 12. ožujka s početkom u 18 sati u Studijska čitaonica Gradske knjižnice, Trg slobode 8a.
O knjizi će govoriti autori Tomislav Šulj i Vladimir Brnardić, urednik knjige dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Goran Mihalić, zapovjednik SJP Roda PU Varaždin i bojnik Mirko Martinjak, pripadnik 7. gardijske brigade PUMA.

Riječ je o osmoj knjizi iz serije Republika Hrvatska i Domovinski rat 90.-95. Memoarsko gradivo u izdanju Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR).

Podsjetimo, vojno redarstvenom operacijom „Maslenica“ Hrvatska vojska je u samo tri dana, od 22. do 25 siječnja 1993. oslobodila bitne strateške točke zadarskog zaleđa Novsko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik. Tako je omogućila ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske koja je bila izložena velikosrpskoj agresiji.

U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70. U snažnim napadima srpskog agresora koji su uslijedili nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Komentari