Večeras predstavljanje monografije "Varaždinsko zelje"

Objavljeno: 04.09.2012. 09:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

U utorak, 4.rujna u 18 sati na Franjevačkom trgu u Skupštinskoj dvorani županijske palače biti će svečano predstavljanje monografije „Varaždinsko zelje“ koje je u okviru obilježavanja programa Dana Varaždinske županije.

Monografija „Varaždinsko zelje“ prikaz je velikog spektra tema u kojima se Varaždinsko zelje pojavljuje kao središnji motiv. Riječ je o izdanju grafički luksuzno opremljenom s više od sto kolor fotografija čiji su sažeci poglavlja  objavljeni i dvojezično, na engleskom i njemačkom jeziku.

Neka od poglavlja koja se nalaze u monografiji su prostor i tlo na kojem se uzgaja, zelje kroz povijest, zdravstvena i gastronomska vrijednost zelja, jela od zelja i sa zeljem, zelje kao pokretač razvoja varaždinskih sela, tradicija proizvodnje, zaštita izvornosti varaždinskog zelja, proizvodnja sjemena, zelje u narodnim običajima, manifestacije posvećene zelju,...

O knjizi će govoriti župan Varaždinske županije Predrag  Štromar, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković, predstavnik Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske Miljenko Ernoić te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Nakon predstavljanja monografije održat će se prigodni domjenak s jelima od varaždinskog zelja koje će pripremremiti predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.

Komentari