Vlada predstavila Središnji državni portal i projekt e-Građani

Objavljeno: 10.06.2014. 14:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Milanka Opačić i pomoćnik ministra uprave Darko Parić predstavili su danas Vladin projekt Središnji državni portal i e-Građani.

Opačić je pojasnila da je intencija Vlade prije dvije i pol godine, po preuzimanju vlasti, bila umrežiti sustav kako bi se stekla kompletna kontrola nad podacima unutar državnog sustava te ga se što više približilo građanima. Istaknula je da je OIB poslužio kao dobar temelj, međutim on se nije koristio u smislu umrežavanja s drugim ustanovama.

Središnji državni portal središnje je internetsko mjesto na kojem građani imaju jednostavan pristup svim informacijama iz javne uprave, te sada mogu pretraživati informacije o javnim uslugama i/ili pratiti političke aktivnosti na jednom mjestu.

Trenutno je dostupno preko 350 informacija, a najavljeno je kako će ta brojka s vremenom još rasti. Građani sada mogu mnogo jednostavnije pronaći, recimo, podatke o promjeni osobnih dokumenata ili upisima u srednju školu. Informacije se mogu tražiti pomoću ključnih riječi, po tipu ili temi.

U Središnji državni portal integriran je i projekt Ministarstva uprave e-Građani. To je sustav koji omogućava pristup elektroničkim uslugama javne uprave jedinstvenim elektroničkim identitetom. Građani sada na siguran način mogu, uz nekoliko klikova, promijeniti svog liječnika, zaprimiti izvadak iz registra REGOS-a, roditelji mogu dobiti uvid u ocjene svog djeteta putem e-Dnevnika ili pregledati porezno knjigovodstvenu karticu.

Elektroničkim putem se objavljuju javne informacije, pružaju personalizirane e-usluge te se šalju osobne službene poruke korisnicima vezane za javne usluge, postupke i osobne statuse. Tako primjerice građani mogu dobiti obavijest MUP-a da im ističe osobna iskaznica ili putovnica te poziv da ju produže.

- Svaki građanin Republike Hrvatske će od danas moći u bilo kojoj poslovnici Fine doći s osobnom iskaznicom i ispuniti jednostavan obrazac s nekoliko podataka i nakon toga će dobiti "username", "password" i mToken uz pomoć kojih će besplatno pristupati sustavu e-Građana u kojem će se nalaziti različite online usluge države prema građanima - kazao je pomoćnik ministra uprave Darko Parić. Osobni korisnički pretinac dostupan je i kao aplikacija za pametne telefone (trenutno samo kao aplikacija za operativni sustav Android).

Komentari