Volonteri „Rode“ organiziraju besplatan pregled autosjedilica

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 07.08.2012. 11:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

U nedjelju, 19. kolovoza, od 17 do 19 sati, na parkiralištu Lumini centra, Ulica grada Lipika 15, u Varaždinu, udruga RODA organizira besplatan pregled autosjedalica.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti da li su pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i da li pravilno smještaju svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru za do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede za do više od 90 posto no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 i 20 posto, a to je brojka koju volonterke i volonteri RODE ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, RODA moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja.

Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

Komentari