elektrostrojarska škola varaždin

Igor Kos: Zbog suradnje s tvrtkama i tržištem rada imamo kvalitetnu praksu za učenike

Objavljeno: 29.05.2021. 08:05

Zadnja izmjena: 29.05.2021. 08:05

Elektrostrojarska škola Varaždin, uz teorijski dio kojeg učenici pohađaju u školi, nudi i praktični dio nastave koji se izvodi u tvrtkama suradnicima.

Kako navodi ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos, tvrtke koje surađuju sa školom nude učenicima izvođenje praktičnog dijela nastave, pri čemu ih uspješno pripremaju za odabrano zanimanje. Takve tvrtke suradnici nerijetko školi doniraju opremu, što doprinosi poboljšanju kvalitete nastave. U odnosu na škole koje imaju samo opće obrazovanje, Elektrostrojarska škola ističe važnost prakse jer učenici odmah po završetku svog obrazovanja mogu ići raditi.

Uspješnost prakse

- Vidimo da ima dosta interesa učenika koji upisuju trogodišnju školu, dakle to su primarno učenici koji nakon trećih razreda idu raditi – primjerice elektroinstalateri. Učenici se jako često zapošljavaju u firmama u kojima odrađuju praksu. Mi upisujemo puni razred elektroinstalatera zbog povećane potrebe za elektroinstalaterima na tržištu rada, dok smo prethodnih godina upisivali pola, čak nekih godina i trećinu razreda. Već zadnje dvije godine se u prvom upisnom roku popuni kompletan razred  - rekao je Kos

Suradnja s tržištem rada

Ravnatelj je naveo nedostatak trogodišnjih zanimanja na tržištu te je istaknuo dobru suradnju škole s tržištem rada jer su zanimanja s tog područja sve aktualnija. Kao jednu od važnih mogućnosti zapošljavanja učenika nakon završetka škole navode varaždinski Tehnološki park, a isto tako škola surađuje s Fakultetom organizacije i informatike. Po završetku programa obrazovanja za zanimanja, učenici imaju mogućnost zapošljavanja u tvrtci u skladu s njihovim zanimanjem, a mogu i nastaviti studij na FOI-u u istome gradu gdje je i škola.

Komentari