FOTO: U sklopu projekta "Okusi varaždinskog kraja" sommelieri održali seminar i kušali domaća vina

Objavljeno: 19.11.2015. 14:20

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 13:14

Foto: Siniša Sović

U sklopu projekta “Okusi Varaždinskog kraja” kojeg provodi Turistička zajednica grada Varaždina održan je seminar u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama. Poznati sommelieri iz Hrvatske udruge sommeliera održali su seminar na kojemu su početnicima prezentirali svoja umijeća i znanja o vinarstvu i vinogradarstvu.

Riječ je o projektu u sklopu nacionalnog projekta “Okusi hrvatske tradicije” koji je pokrenut prošle godine. U aktivnostima sudjeluje jedanaest ugostiteljskih objekata s područja Županije kojima je u ožujku dodijeljena posebna oznaka standarda te ploče “OKUSI”.

Rezultati projekta itekako su već vidljivi i prepoznati od strane turista, ali i lokalnog stanovništva. Time Turistička zajednica Varaždinske županije uspješno nastavlja rad na poboljšanju enogastronomske ponude čime se razvijaju i specifični oblici turizma, a u konačnici raste broj dolazaka, noćenja i prihoda od turizma.

Tako je održan višesatni seminar o osnovama sommelijerstva te o načinima pristupanja gostu. Sommelieri su pojasnili da je, osim kvalitetnog vina, važan kvalitativan aspekt usluge te da gost bude zadovoljan. Na taj način stvaraju se stalni gosti.

- Fokusirat ćemo se na vina i hranu iz ovog kraja, a cilj je spojiti jedno s drugim te iskoristiti ono što imamo, rekao je Franjo Francem, potpredsjednik Hrvatske udruge sommeliera.

Vrhunski sommelier, kaže Francem, treba posjedovati znanje, učinkovitost i maštu. Istaknuo je da žele izvući maksimum iz onog što imaju, a težnja seminara je na varaždinskom kraju. Osnovna razina tečaja traje tri dana, a jučerašnjim seminarom stekla su se okvirna znanja o ovom cijenjenom i nezaobilaznom zanimanju u ugostiteljstvu. 

- Seminar je tek uvod u ozbiljnu edukaciju. Danas imamo na raspolaganju jedno popodne te ne možemo puno toga odraditi, ali nakon toga slijedi službeni tečaj Hrvatskog sommelijer kluba, kazao je Francem. 

Premda hrana nije bila pripremljena, prema vinima iz kraja odlučivalo se koja bi se hrana mogla najbolje uskladiti. Sommelieri su prokomentirali i varaždinska vina za koje smatraju da su vrlo kvalitetna.

- Svako vino ima svoju osobnost, ali načelno su vina iz ovog kraja dnevna vina – svježa i pitka, zaključuju stručnjaci.

Kako je to izgledalo pogledajte u fotogaleriji: 

 

 

 

 

 

Komentari