Lions klub Varaždin

NCLC Varaždin Millennium pokrenuo akciju "Ako ne vidimo, nismo nevidljivi"

Objavljeno: 05.10.2023. 08:13

Zadnja izmjena: 05.10.2023. 20:04

S ciljem senzibilizacije javnosti za problematiku i mogućnosti slijepih i slabovidnih osoba Lions klub Varaždin - NCLC Varaždin Millennium u suradnji s udrugom slijepih Varaždinske županije obilježava Međunarodni dan bijelog štapa.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu od 1964. godine. Odlukom Hrvatskoga sabora Međunarodni dan bijeloga štapa (15. listopada) se kao dan slijepih osoba obilježava u našoj zemlji od 1996. godine. U Hrvatskoj je ovim invaliditetom pogođeno oko 5.800 osoba, a koje su registrirane pri Hrvatskom savezu slijepih. U Varaždinu djeluje Udruga slijepih Varaždinske županije koja je osnovana 1954. godine i ima 161 članova.

Lions klub Varaždin - NCLC Varaždin Millennium dio je najveće međunarodne humanitarne organizacije Lions Clubs International (skraćeno: LCI) osnovane 1917. godine. LCI ima 1,4 milijuna članova u više od 200 država svijeta. Varaždinski lionsi kroz razne projekte već godinama pridonose promicanju jednakih mogućnosti i afirmaciji slijepih i slabovidnih osoba u svojoj sredini. Lionsi imaju pet najvažnijih fokusa djelovanja: dijabetes, slijepi i slabovidni, glad, zaštita okoliša i rak kod djece. Mjesec listopad u strategiji hrvatskih lionsa, mjesec je posvećen temi slijepih i slabovidnih osoba što je članove Lions klub Varaždin - NCLC Varaždin Millennium potaknulo da u suradnji s udrugom slijepih Varaždinske županije na raskršću kod Trga slobode 9 u Varaždinu (kod Hrvatske pošte) 11.10.2023. u terminu od 17,00 do 19,00 sati organizira akciju „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“. Svi prolaznici imati će mogućnost sa povezom na očima i bijelim štapom preći preko zebre i na pisaču napisati svoje ime na Brailleovom pismu.

Uključivanjem u akciju „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“ svaki pojedinac može osvijestiti da on osobno može pridonijeti lakšem kretanju svojih slijepih i slabovidnih sugrađana te biti aktivni sudionik izgradnje društva u kojem slijep neće značiti „manje vrijedan“, već samo „različit“. Obilježavanjem Međunarodnog dana bijelog štapa i organizacijom akcije „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“, varaždinski lionsi žele prenijeti poruku da kao društvo cjelovito i sveobuhvatno možemo napredovati samo ako spoznamo važnost uključivanja ljudi različitih mogućnosti, s ograničenjima ali i potencijalima u život i rad zajednice u kojoj živimo. Samim time pridonosimo i izgradnji boljeg društva u cjelini.

Komentari