Women in Business,

Tehnološki park sudjelovao u razvoju političke agende za razvoj ženskog poduzetništva u dunavskoj regiji

Objavljeno: 15.04.2021. 11:18

Zadnja izmjena: 28.05.2021. 09:32

Tijekom provođenja projekta Women in Business, Tehnološki park Varaždin, zajedno sa svojim projektnim partnerima iz dunavske regije, pripremio je Političku agendu – dokument kojim se žele nadopuniti i unaprijediti postojeće politike zemalja dunavske regije vezane uz poduzetništvo žena.

WOMEN IN BUSINESS konzorcij sastoji se od 15 partnera iz 9 zemalja dunavske regije (Bugarska, Austija, Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Madžarska, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Moldavija)koji je okupio nacionalne, regionalne, javne i privatne organizacije i sveučilišta čije specifično tematsko područje osigurava neophodno znanje i ekspertize te prijedloge inovativnih rješenja. Jedan od ciljeva projekta je nadograditi postojeće mehanizme suradnje između ciljnih skupina na temelju modela uključivanja svih relevantnih dionika.

Razvoj politika koje se fokusiraju na poduzetništvo mladih žena u dobi od 15 do 34 godine u dunavskoj regiji daleko je od holističkog pristupa, kao što se mogli primijetiti u procesu pripreme ove Političke agende. Postoje različite politike, strategije i programi za jačanje poduzetništva žena / mladih.

Politička agenda za podršku mladim poduzetnicama temelji se na:

DOKAZIMA (1) koji su rezultat prethodnih projektnih aktivnosti kao što su transnacionalne studije, identificirane dobre prakse, razvijene mogućnosti-transnacionalni inovativni modeli edukacija za poticanje poduzetništva mladih žena i pilot testiranje modela;

PROVJERI(2) ciljanim mapiranjem i procjenom pojedinačnih politika i zakonodavnog okvira i

UKLJUČENOSTI VIŠE RAZINA DIONIKA(3) provjera valjanosti s relevantnim dionicima i članovima Savjetodavnog odbora projekta.

Politička agenda pruža konkretne političke aktivnosti za orijentaciju, integraciju ključnih zaključaka projekta u postojeće EU, nacionalne i regionalne politike i pravne okvire. Agendu su razvijali svi partneri i relevantni dionici , te je utemeljena na rezultatima projekta i daje pregled preporuka koje se uklapaju u postojeće političke okvire ili može biti integrirana u njih.

Glavne grupe preporuka su sljedeće:

Vladine politike za promociju ženskog poduzetništva i liderstva

Strategija za harmonizaciju poslovnog i obiteljskog okruženja

Politike koje podupiru korištenje financijskih instrumenata za mlade poduzetnice

Mreža mentora i potpornih institucija

Osnivanje poduzetničkih centara za žene poduzetnice

Sudjelovanje Tehnološkog parka Varaždin u samom projektu unaprijedilo je poslovne procese unutar tima, te nam je dalo vrijedan uvid u problematiku poduzetništva s kojom se susreću i žene i muškarci svih dobnih skupina. Sva dodatna znanja i vještine stečene kroz provođenje ovog , kao i svih drugih projekata, Tehnološki park Varaždin ugrađuje u svoj daljnji razvoj.

Naši zaposlenici prepoznati su kao stručnjaci na području razvoja ženskog poduzetništva, pa je tako Emilija Stručić konzultantica za EU fondove i financije imenovana članom Radne skupine za razvoj ženskog poduzetništva dunavske regije u okviru Prioritetnog područja 8 razvojne strategije dunavske regije.

Pozivamo sve kreatore politika na lokalnom, županijskom i nacionalnom nivou da sve preporuke navedene u Političkoj agendi projekta uključe u domicilne strategije i politike za razvoj poduzetništva.

Komentari