Tužnih 19 godina od pogibije nenadmašnog i najboljeg Dražena Petrović

Piše: M.B./eVz

Objavljeno: 07.06.2012. 11:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Na današnji dan, prije točno 19 godina, na njemačkom autoputu pokraj Denkendorfa, život je izgubio Dražen Petrović, košarkaški Mozart, nenadmašni kapetan košarkaške reprezentacije i jedan od najvećih hrvatskih sportaša u povijesti.

Od tragičnog događaja prošlo je već 19 godina, a svi koji su ga ikad gledali, imaju osjećaj kao da je bio jučer. Razlog je taj što se Dražen svime urezao u srce, jednostavno ste ga morali zapamtiti. Još od prvog dolaska na "veliku scenu", u kontroverznom finalu Šibenka - Bosna, 1983. godine, Dražen je pokazivao da je rođen za velike stvari.

Prelaskom u Cibonu, zajedno s Čuturom, Cvjetičaninom, Arapovićem, bratom Acom i ostalima, trenerom Novoselon donio je čak dva naslova europskih prvaka Zagrepčanima (1985. i 1986.). Europsku super-klasu brusio je u Realu, rušeći sve rekorde po broju koševa i broju osvojenih trofeja i individualnih priznanja, prije nego se uputio "preko bare".

U Americi mu na početku nije bilo "bajkovito", igrao je u tada super-snažnim Portland Trail Blazersima, gdje se nije naigrao, no sreću je pronašao u New Jersey Netsima. Tada je ponovno bio "stari Dražen", i 1993. godine morao je biti prvi europski igrač na All-Stars susretu, ali nije izabran.

Posebno poglavlje u priči o Draženu zasigurno zaslužuje igranje u reprezentativnom dresu. Nakon što je s "plavima", odnosno reprezentacijom Jugoslavije, dominirao kako nitko dotad i kasnije nije u europskoj i svjetskoj košarci, u ekipi s Kukočom, Rađom, Divcem, Zdovcom, Danilovićem, bezrezervno se stavio na raspolaganje "kockastom dresu", od prvog dana.

Nezaboravna Barcelona 1992. godine, donijela je ogromno veselje svima u Hrvatskoj, nakon što su u dramatičnom finalu svladali ZND (op. a. današnja Rusija), Hrvatska je igrala u finalu s, mnogi će reći, jedinim pravim Dream Teamom, reprezentacijom SAD-a, predvođenu Jordanom, Barkleyem, Maloneom, Ewingom, veteranima Magicom i Birdom. Hrvatska se u finalu nije osramotila, već je odigrala jednu super-hrabru utakmicu, a čak smo i poveli, u jednom trenutku, kada je Slavko Cvitković prokomentirao "spusti se Franjo".

Nažalost, već godinu dana kasnije, kapetan Dražen Petrović, nesretno je poginuo, neposredno uoči europskog prvenstva. Hrvatska je tada osvjila broncu u Njemačkoj, potom i broncu u Kanadi na SP-u te još jednu broncu u Ateni, ali domaća košarka je s Draženovim odlaskom polako počela kliziti prema dolje i teško da će više ikada biti ista, kao u vremenima iz osamdesetih i početka devedesetih, vremenima, koja će najbolje ostati opisana, upravo kao Draženova vremena.

Život leti kapetane, R.I.P.

Evo i kratkog podsjetnika na neke momente i poteze iz Draženove prebogate karijere.

Komentari