Englezi u Lepoglavi: Primarno je bilo maknuti djecu s ulice, a sad četiri djevojke igraju za Arsenal

Objavljeno: 13.10.2015. 15:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: I.T.

U posjetu Lepoglavi u utorak je bilo izaslanstvo Zajednice nogometnog kluba Arsenal.  

Već prije započeta suradnja između Varaždinske županije, Školskog sportskog saveza Varaždinske županije, Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina i sportske organizacije „Access to Sport Project Islington“ iz Londona te Islington Borough Ladies Football Club (ženski nogometni klub županije Islington), rezultirala je odobrenim zajedničkim projektom pod nazivom „Dual International Volunteering Exchange & Research in Sport Education (Zajedničko međunarodno volontiranje, razmjena i istraživanje u sportskom obrazovanju) skraćenog naziva DIVERSE. Projekt je odobrenu u okviru Erasmus+ programa, ključne aktivnosti: Youth Mobility project.

Cilj projekta je razviti suradnju uvođenjem novih sportskih aktivnosti između srednješkolskih učenica Islington županije iz Londona u Velikoj Britaniji i Varaždinske županije, te kroz projekt razvijati svijest o zdravlju, zdravoj prehrani, bavljenju sportom, multikulturalnosti u današnjem društvu i  volontiranjem kao stilom života.

Ciljevi projekta ostvarit će se tijekom 18 mjeseci trajanja projekta putem planiranih aktivnostima kao što su zajednički treninzi u dva odabrana sporta (ženski nogomet i rukometa), radionice o zdravoj prehrani, o potrebi za tjelesnim aktivnostima, o multikulturalnosti i upoznavanjem drugih kultura, te o volontiranju kao životnom stilu.

Projekt je namijenjen mladim ljudima u dobi od 14 od 18 godina i namjera mu je da potakne putem sporta i novih sportskih aktivnosti što veći interes među mladima za sudjelovanjem u fizičkim aktivnostima radi prevencije zdravstvenih problema poput; pretilosti, krvožilnih bolesti i ostalih psihofizičkih stanja koja sve češće pogađaju mlade ljude, a u starosti postaju velikim problemom cijelog društva.

Tijekom projekta razviti će se trajna suradnja s mogućnošću proširivanja na nove partnere, u kojoj će se razmjenjivati iskustva i informacije u radu s mladim sportašima i njihovim trenerima. Povezivanjem škola i klubova također se stvara trajna osnova za multikulturalnu suradnju, a Hrvatska kao nova članica EU ima priliku pokazati dio svog kulturnog bogatstva i tradicije te omogućiti mladima iz Varaždinske županije da također upoznaju kulturne vrijednosti druge zemlje, poput Velike Britanije.

U posjetu Lepoglavili bilo je tako britansko izaslanstvo prevođeno Michaelom MacNeillom. On je razvojni nogometni menadžer Islingtona. Riječ o londonskom kvartu s vrlo siromašnim stanovništvom, a na svoju funkciju je postavljen  2002. godine. U ono vrijeme nije bilo nogometnog terena u tom kvartu Londona, no u cijeli projekt uključila se Zajednica Nogometnog kluba Arsenal, GLL i lokalna zajednica Islington.

Cilj je bio uključiti što više mladeži da se počinju baviti s nogometom te da se ih makne s ulice, a u tome su uspjeli. Poseban naglasak bio je na djevojke jer one nisu željele igrati nogomet s momcima.

Kasnije je napravljeno veliko kamp zdanje, a uključeni su i roditelji. Sve to bilo je vrlo skupo.

- Arsenal ima obvezu da dio novca daje u lokalnu zajednicu, nije bilo lako to postići i prikupiti sav novac, no uspjeli smo - rekao je MacNeill.

Također neki su završili baš u redovima engleskog prvoligaša.

- Četiri djevojke su otišle igrati za Arsenal, no u muškoj konkurenciji teže se probiti - zaključio je MacNeill.

Komentari