ODBOJKA

Foto - Hrvatska reprezentacija pobijedila Španjolsku u Varaždinu

HOS

Objavljeno: 02.06.2022. 11:29

Zadnja izmjena: 02.06.2022. 11:34

Velika pobjeda hrvatske odbojkaške reprezentacije za učvršćivanje druge  pozicije u skupini B Zlatne Europske lige, 3:1 (25:14, 25:18, 14:25, 25:20) protiv nezgodne Španjolske koja je do ovog meča bila poravnata u omjeru pobjeda  i poraza s Hrvatskom, 1-2, uz 5 bodova Hrvatske i 4 Španjolske.

“Nakon pobjede nad Danskom sada smo pobjedili Španjolsku. Mislim da je ova pobjeda vrlo bitna za nas i za atmosferu u momčadi. Final four igramo doma tako da nam rezulati nisu imperativ, ali naravno svaka pobjeda nas diže i to je smjer u kojem trebamo ići. Nadam se da ćemo odraditi  dobro još dvije utakmice u grupi i zadržat drugo mjesto na tablici. Želimo pobjedit te doći na Final four spremi.” – izjavio je kapetan Marko Sedlaček.

Tijek susreta

Sa Španjolcima je Hrvatska igrala prije dvije godine također u Europskoj ligi, i dobili su ih dobili 3:0 u gostima a izgubili 1:3 doma. Sada su pak Hrvati imali otvaranje susreta iz snova, jer je španjolski izbornik već potrošio dva time outa zarana u prvom setu, na 1:5 i 2:10, ali bez uspjeha. Hrvatska je projurila prvim setom, zaustavivši se na 25:14, uz fantastičnih 80% prijema servisa, 1 asom i tri poena blokom, uz 5 poena Sedlačeka te po 4 Nikačevića i Mitrašinovića, koji je na poziciji korektora zamijenio lakše ozlijeđenog Đirlića.

Ni u drugom setu nije bila bitnije drugačija situacija, Hrvatska oskoljena prvim setom ide lagano i po drugi. Nakon egala u prvom dijelu seta odlijepljuju se na 17:13, pa 21:14 do konačnih 25:18.  Servis i dalje funkcionira (2 asa), blok također (2), identičan broj poena kao i u prvom setu (11), jedino je osjetno pao prijem servisa, na 33%.

Što se svakako moralo odraziti u nastavku susreta, kada Španjolci mijenjaju organizatora igre (ulazi De Amo), s kojim njihova igra poprima puno bolje obrise. Španjolci preuzimaju igru u svoje ruke, vode 5:1 i 8:3, pa 16:6, za konačnih 25:14. Pokušao je hrvatski izbornik nekim izmjenama pronaći raspoložene igrače, umjesto prvog tehičara Bakonjija ulazi Višić, umjesto Šestana Zeljković, a Mitrašinovića Hanžić, ali Španjolci su predaleko odmakli u ovom setu da bi ih se više moglo ugroziti. Hrvatska bez dobrog servisa, bez bloka, sa slabim prijemom servisa.

Dovoljno upozorenje za nastavak susreta, pa su naši reprezentativci u standardnoj prvoj postavi krenuli po konačnu pobjedu i maksimalna 3 boda. Naravno, sada je bilo puno teže vratiti se na pobjednički put, uspostaviti ponovno svoju igru. Od starta kreće borba za svaki poen, i niti jedna se momčad ne uspijeva značajnije rezultatski odlijepiti. Ipak, ,kod 15:11 Hrvatska ima malo veću prednost pa tjera goste na minutu odmora.  I to je ključ pobjede, odmah se 'lakše disalo' u našim redovima, sada su gosti bili ti koji su morali odigrati na granici rizika. Što često dovodi i do većeg broja neforsiranih pogrešaka. Hrvatska drži prednost, ne popuštaju, imaju 19:13 i 21:15, no nakon tri uzastopna poena Španjolaca naš izbornik Enard  prisiljen je tražiti predah. Nakon kojeg Hrvatska odlazi do 25:20  i pobjede od 3-1 u setovima.

Na kraju, statistički gledano, isti broj poena u napadu s obje strane, po 42, ali Hrvatska puno bolja u bloku (10 prema 4), servisu (5-1), te s manjim brojem pogrešaka (30-32).Gosti na kraju bolji tek u prijemu servisa, 44 prema 38% Hrvatske.

Marko Sedlaček s 19 poena najučinkovitiji u našim redovima,  uz njega Tomislav Mitrašinović s 15 poena.

Za Hrvatsku su igrali: Petar Visić, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak Vidaković, Bernard Bakonji, Marko Sedlaček, Tino Hanžić, Filip Šestan, Petar Dirlić, Hrvoje Pervan, Tomislav Mitrašinović, Ivan Mihalj, Stanko Stanković, Ivan Zeljković. Izbornik Hrvatske je Cedric Enard, pomoćni treneri su Tomislav Ćošković te Mario Teppert. Kondicijski trener je Gael Querin. 

 

Final Four Europske Zlatne lige za odbojkaše održat će se u Varaždinu 18. i 19. lipnja. Sve utakmice hrvatskih odbojkaških reprezentacija u Zlatnoj europskoj ligi u izravnom su prijenosu na Sportskoj TV.

Komentari