Hrvatska ima meč-loptu u Pireju

Objavljeno: 07.10.2011. 09:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Nikola Vilić/ Cropix

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2012. godine došle su do samog kraja. Hrvatskoj su preostala dva dvoboja, a pobjeda u Grčkoj mogla bi okršaj s Latvijom pretvoriti u samo slavljeničku reviju piše Borna Rupnik za sportnet.

Nakon okupljanja u nedjelju, zajedničkih treninga u Čatežu te dolaska u Grčku, pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom je ono najvažnije - utakmica protiv domaćina u kojoj se s tri boda može potvrditi mjesto u Poljskoj i Ukrajini idućeg ljeta.

Utakmica će biti odigrana na stadionu Georgios Karaiskakis, koji prima 33.000 gledatelja. Pravdu će dijeliti Englez Howard Webb, koji je po mišljenju izbornika Bilića odličan izbor je neće "podleći pritisku".

Hrvatska u pirejskih 90 minuta ulazi s bodom prednosti nad Grčkom, što znači da bi i neriješen ishod ostavio prostor za osvajanje prvog mjesta pobjedom nad Latvijom u Rijeci, no izbornik Slaven Bilić svoju momčad priprema za pobjedu.

- Imamo meč-loptu, a za slavlje nam treba naše najbolje izdanje. Pokušat ćemo biti dominantni. Imamo znanje, pamet i kvalitetu za pobjedu - govorio je Bilić u najavama dvoboja koji će umnogome obilježiti hrvatsku kampanju na putu prema europskoj smotri.

Od pritiska i odgovornosti se ne smije bježati, dodao je izbornik, koji u udarnoj postavi, osim na ozlijeđene igrače, neće moći računati ni na suspendiranog kapetana Darija Srnu. Desna strana obrane tako bi trebala pripasti Vedranu Ćorluki, a vjeruje se da će u vrh napada Bilić postaviti Nikicu Jelavića, uz malo povučenijeg Eduarda da Silvu te Marija Mandžukića.

- S njima smo već igrali i znamo što možemo očekivati. Čeka nas tvrda utakmica, ali dovoljno smo iskusni i moramo vjerovati u sebe. Glavno je da mi budemo pravi i maksimalno koncentrirani -  kazao je Luka Modrić.

Grčka, pak, rijetko odstupa od svog čvrstog, zatvorenog, oku često neugodnog stila igre koji im - donosi rezultate. Grčku nitko nije pobijedio u posljednjih 14 utakmica, u kojima su izabranici Portugalca Fernanda Santosa upisali osam pobjeda.

Stanje u grčkoj svlačionici nije idealno, braniči imaju problema s ozljedama, ali mnogi se uzdaju u iskusne povratnike, napadačke igle i lukave "lisce" Gekasa i Charisteasa. Za destrukciju će uobičajeno biti zaduženi prije svega Karagounis i Katsouranis, majstori svog zanata.

Santos je uoči obračuna s Hrvatskom izjavljivao i da će njegovi nogometaši probati tražiti igru i dominaciju na travnjaku.

- Ako se otvore, kao što bi trebali, znat ćemo ih kazniti - odgovara Eduardo da Silva na takva razmišljanja.

- Puni smo optimizma, znamo koliko vrijedimo. Vratit ćemo se kući s osmijehom - vjeruje naš izbornik.

Izvor: sportnet.hr

Komentari