Karlović i Čilić među sumnjivcima za namještanje mečeva

Objavljeno: 21.10.2011. 16:03

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Australian Open

Švedski list "SvD" objavio je popis od 41 tenisača i tenisačice koje se sumnjiči da su sudjelovali u namještanju mečeva. Među njima su i Marin Čilić i Ivo Karlović, piše Index

Šveđani su objavili popis, kojeg je sastavila Jedinica za teniski integritet (TIU), na kojem su igrači svrstani u dvije kategorije: na "crnoj listi" je 20 imena tenisača i tenisačica protiv kojih su optužbe bile toliko čvrste da je protiv njih provedena istraga ili su igrali mečeve , a na "listi upozorenja" nalaze se oni koji su, za sada, još uvijek samo sumnjivi, njih 21.

Među njima su i dvojica hrvatskih tenisača Marin Čilić i Ivo Karlović.

Tenis je sport u kojemu je, u usporedbi s ostalima, relativno lako namjestiti meč, a dokazati krivnju gotovo je nemoguće. Loš dan može se dogoditi svakome, čak su i Nadal i Federer gubili od potpunih autsajdera.

Šveđani pišu kako je od 4000 mečeva godišnje oko 50-ak namještenih, tj. tenisač namjerno izgubi kako bi svojim suradnicima omogućio dobitak.

Također, vjeruje se kako ITF, ATP i WTA organizacije svjesno skrivaju ili se ne trude istražiti sumnjive slučajeve kako bi tenis i dalje zadržao status "čistog" sporta.

Jedina dvojica tenisača koji su kažnjeni zbog namještanja mečeva su Austrijanac Daniel Koellerer i Srbin David Savić. Obojica su doživotno suspendirani iz profesionalnog tenisa.

Crna lista:

Philipp Kohlschreiber
Potito Starace
Andreas Seppi
Fabio Fognini
Janko Tipsarević
Michael Llodra
Nikolay Davydenko
Teymuraz Gabashvili
Victor Crivoi
Christophe Rochus
Oscar Hernandez
Yevgeny Korolev
Filippo Volandri
Wayne Odesnik
Victoria Azarenka
Agnieszka Radwanska
Francesca Schiavone
Sara Errani
Maria Kirilenko
Kateryna Bondarenko

Sumnjivi tenisači:

Brian Dabul, Eduardo Scwhank, Jeremy Chardy, Simone Bolelli, Lukasz Kubot, Carlos Berlocq, Igor Kunitsyn, Andrei Golubev, Alex Bogomolov, Somdev Devvar-man, Steve Darcis, Marin Čilić, Flavio Cipolla, Ivo Karlović, Viktor Troicki, Flavia Pennetta, Roberta Vinci, Virginie Razzano, Romina Oprandi, Dominika Cibulkova, Eleni Daniilidou


Izvor: index.hr

Komentari