Koliko roditelji mogu utjecati na sportski razvoj djeteta?

Objavljeno: 24.02.2013. 20:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U želji za ostvarivanjem ambicija, mnogi mladi nogometaši odlaze u nepoznate sredine, a tek rijetki uspiju, piše Varaždinski tjednik...

Nogometni klub Varaždin prošle sezone izbačen je u najniži rang županijskog nogometa, a većina igrača razbježala se po mnogim hrvatskim klubovima. I Školu nogometa napustilo je dvadesetak mladih nogometaša. No, pitanje je što sve mladim sportašima donosi promjena okoline. I dok se neki dobro snalaze, većini i nije baš lako.

Profesorica kineziološke psihologije na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, doc. dr. sc. Renata Barić objasnila je kako i roditelji imaju velik utjecaj na sportski razvoj djeteta. Ističe i kako bi bilo bolje da je barem jedan roditelj uz mladog sportaša tijekom razvoja.

- Roditeljski pritisak može biti značajan remeteći faktor sportskog razvoja. Svaki trener koji ima dijete ili mladog sportaša mora biti svjestan da dobiva tri jedinke, jednog igrača i najčešće dva igrača iz sjene, što su njegovi roditelji. Znanstvena istraživanja potvrđuju da su roditelji sastavni dio sportskog razvoja djeteta kvalitetnije i brže napreduju sportaši čiji treneri i roditelji međusobno surađuju kao svojevrsni partneri, nadopunjujući se i pomažući si s ciljem optimalnog sportskog razvoja - objasnila je profesorica Renata Barić.

Koje su još prednosti, a koje mane u razvoju sportaša koji mijenjaju okolinu pročitajte u Varaždinskom tjedniku od 21. veljače.

 

Komentari