Košarkaši Španjolske obranili naslov prvaka Europe

Objavljeno: 19.09.2011. 13:27

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: .awesomeduck.com

Španjolska je u finalu Eurobasketa uvjerljivo slavila protiv Francuske rezultatom 98:85. Ovom pobjedom ova je generacija Španjolaca potvrdila svoj status nedodirljive i nametnula se kao jedna od najvećih u povijesti europske i svjetske košarke, piše Mario Majdić Natrlin iz sportneta.

Po prvi puta nakon 1997. jedna je reprezentacija uspjela obraniti naslov prvaka Europe.

Španjolci u pobjedi nad Francuzima 98:85 nisu ostavili mjesta nikakvim dvojbama. Veoma brzo preuzeli su kontrolu, a Francuska jednostavno nije mogla pratiti njihov tempo. Petorica Španjolaca bila su dvoznamenkasta, a istaknuo se odlični Juan Carlos Navarro s 27 poena i pet asistencija (slobodna bacanja 12/12).

Pau Gasol je ubacio 17 koševa i dodao deset skokova uz četiri asistencije. Jose Calderon također je imao 17 poena uz četiri skoka, Rudy Fernandez dodao je 14 poena i četiri dodavanja, a Marc Gasol 11 ubačaja uz šest uhvaćenih lopti.

Španjolska je u posljednjih deset minuta ušla s vodstvom od 13 poena razlike. U zadnjoj četvrtini ta prednost se penjala i do 17 koševa. Španjolska je Tonyja Parkera pritiskala i u obrani i u napadu, na njemu rotirala trojicu svojih razigravača i play Spursa nije mogao predugo Francuze držati u igri.

Završio je s 26 poena uz pet asistencija i isto toliko skokova. 11 koševa i osam skokova ubilježio je Joakim Noah, 12 uz sedam asistencija Boris Diaw, dok se Nicolas Batum zaustavio na deset ubačaja.

Španjolska je do poluvremena zabila čak 50 poena, uz postotak šuta iz igre od fantastičnih 73,7%.

Serge Ibaka je u svojih prvih osam minuta na parketu zalijepio čak pet blokada. Do kraja utakmice Španjolci su ih nakupili deset, a Francuzi tek jednu.

Momčadi utakmicu otvaraju u visokom ritmu i s raspoloženim napadima. Nakon izjednačenog otvaranja, Španjolci bježe an 17:12 košem Marca Gasola. Na 22:14 podiže trica Navarra, dok s druge strane uzvraća Parker, koji je s devet poena Francusku držao u igri, i sam pogodivši tricu za 22:17. Španjolska je nakon prvih deset minuta vodila 25:20. Šutirali su 64% iz igre, dok su Francuzi imali realizaciju od 53%.

Branitelji naslova odvojili su se na 29:20 početkom druge dionice. Iako brze trice Mickaela Gelabalea i Parkera smanjuju na 29:26, Španjolci ponovno bježe na 36:26 nakon alley oop dodavanja Navarra za Paua Gasola.

Scariolova momčad prednost održava do pred sam kraj prvog dijela kada odlično reagira Batum pogodivši tricu nakon čega krade loptu i zakucava za smanjenje vodstva Španjolske na 46:41. Španjolci do poluvremena prednost ipak podižu na 50:41.

U trećoj četvrtini Španjolska dolazi na 60:49 nakon lijepe kombinacije Navarro - Marc Gasol - Pau Gasol, a kada su Francuzi serijom 5:0 zaprijetili, presjekao ih je Navarro tricom za 63:54. Treću četvrtinu Španjolci su zaključili lijepim alley oop dodavanjem Fernandeza za Victora Sadu i vodstvo 75:62.

Zadnja četvrtina bila je rutinsko odrađivanje posla. Utakmicu su završili sa šutem iz igre od 64,4%, podijelivši 19 asistencija i tako simbolično zaokruživši Eurobasket na kojem su upravo s tim brojem asistencija predvodili sve reprezentacije.

Izvor: sportnet.hr

Komentari