Kreću Vatreni: Igrajte za nju, a Varaždinci su uz vas!

Objavljeno: 10.06.2012. 13:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Hrvatski nogometni reprezentativci večeras će krenuti u svoju EURO priču. U poljskom Poznjanu Vatreni će u 20.45 sati snage odmjeriti s Ircima. Nekoliko desetaka tisuća navijača u Poljskoj i 4,5 milijuna navijača u Hrvatskoj večeras će disati kao jedno.

Hrvatska repka na EURO je otputovala s puno problema. Igra Vatrenih u posljednjih godinu dana nije bila blistava, a na sve su se to nadovezali problemi sa ozljedama Dejana Lovrena, Ivice Olića i Ive Iličevića.

Uoči utakmice cijela je hrvatska nacija strepjela i za Vedrana Ćorluku koji je također „osjetio zatezanje“ u svojoj skupocjenoj nozi te Luku Modrića koji se pomalo i misteriozno razbolio uoči „generalke“ sa Norveškom.

No iz hrvatske baze u Warki u proteklih nekoliko dana stigle su umirujuće vijesti – i Vedran Ćorluka i Luka Modrić su spremni za utakmicu i predvodit će Hrvatsku u boju protiv Iraca.

Što možemo očekivati od Vatrenih na EURU? Pitaju se to ovih dana mnogi navijači. Prije četiri godine hrvatska je repka ispraćena u Austriju i Švicarsku u euforičnom stanju, a naši su najbolji nogometaši to na neki način i opravdali uvjerljivim nastupima. Da je bilo malo sreće, Hrvatska je vrlo lako mogla nastupiti i u polufinalu.

Ove godine nije bilo takve euforije. Dapače, puno je navijača uvjereno da će Hrvatska jako teško proći skupinu kraj Irske, Italije i aktualnih europskih prvaka Španjolaca.

Hrvatska nije bila baš uvjerljiva u kvalifikacijama unatoč činjenici da smo bili smješteni u relativno „laku“ skupinu u kojoj su nam najveća prijetnja bili Grci koji ipak nisu nogometna velesila.

Očekivao se laki plasman na EURO no i drugi kvalifikacijski ciklus za redom Vatreni nisu briljirali i na europsku smotru kvalificirali smo se „kroz ušicu igle“ u dodatnim kvalifikacijama protiv Turske.

No, upravo te utakmice u dodatnim kvalifikacijama optimistima daju nadu da Hrvatska ipak može igrati neku važniju ulogu na Europskom prvenstvu.

Vatreni su opasne Turke koje je predvodio jedan od najboljih svjetskih trenera Guus Hiddink doslovce „pregazili“ i na brz, jednostavan i efikasan način se plasirali na EURO.

A nemojmo zaboraviti još jednu važnu činjenicu: Vatreni su najbolji kad svi misle da su na dnu. Kao da iz revolta jer nisu u centru pažnje odjednom pronađu i motiv i volju i snagu da ostvare veliki rezultat. Sjetite se samo u kakvim je okolnostima naša repka ispraćena na SP u Francusku...

Što pak možemo očekivati od Iraca? Ekipa sa „zelenog otoka“ se inače rijetko pojavljuje na završnicama najvećih svjetskih nogometnih priredbi, ali svaki put kad se pojave nisu samo prolaznici i uvijek nekome pomrse račune.

Riječ je o izuzetno opasnoj reprezentaciji koja ima samo jednog igrača svjetske klase, iako na zalasku karijere, a to je Robbie Keane. No, Irce je oduvijek krasila momčadska igra tako da je to u cijeloj priči možda i najnevažnija stavka.

U „višu“ nogometašku klasu svakako spadaju i vratar Shay Given, branič John O'Shea i veznjak Damien Duff, a vodi ih najstariji izbornik prvenstva, iskusni vuk Giovanni Trapattoni.

Dakle, opasna reprezentacija koju se nikako ne smije podcijeniti. Uvijek nekome pomrse račune, a mi se nadamo da će ih ovaj put pomrsiti Španjolcima i Talijanima i da će Vatreni večeras s pobjedom odraditi svoj prvi europski zadatak.

Vatreni kreću u 20.45 sati. Nekoliko stotina Varaždinaca u ovom je trenutku u Poljskoj, a mi ostali ćemo strepjeti pred malim ekranima.

Ajmo Vatreni! Igrajte za nju, a Varaždinci su uz vas!

Komentari