Liga prvaka: Ajax zasluženo slavio u Maksimiru

Objavljeno: 19.10.2011. 09:21

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Drago Sopta / CROPIX

Nogometaši Dinama ni nakon treće utakmice u Ligi prvaka nisu uspjeli doći do prvog pogotka ili prvog boda. Nakon bogatih 45 minuta, Ajax je s dva gola riješio pitanje pobjednika, piše Borna Rupnik za SportNet.

U trećem kolu Lige prvaka Dinamo je ugostio Ajax, a nakon poraza od Real Madrida i Lyona uslijedio je i treći poraz momčadi Krunoslava Jurčića.

Dinamov je početak bio obećavajući, obistinile su se najave o agresivnom pristupu i već je u prvih pet minuta Fatos Beqiraj dva puta zadao probleme nesigurnom Kennethu Vermeeru.

Međutim, nije ni Ajax spavao - naprotiv.

Gosti su se brzo otvarali, a Ivanu Kelavi prvi su prijetili stoper Toby Alderweireld te napadač Miralem Sulejmani. Vrlo sadržajni uvod, u kojemu su obrane suparniku ostavljale dosta prostora, Dinamo je iskoristio i za akciju Sammira, koji je poslužio Jerka Leku, no loptu zaustavlja dovoljno zaliječeni Vermeer.

Igrala se tek 11. minuta kada je Siem de Jong, nakon slobodnog udarca Jana Verthongena, natrčao na odbijenu loptu i mogao birati kamo će je smjestiti za vodstvo. Srećom, izabrao je mjesto pored gola, a isti je igrač zamalo glavom promašio i u 20. minuti.

U tim je trenucima nizozemski prvak svojom uobičajenom filozofijom igre već preuzeo kontrolu nad igrom (65% posjeda lopte u prvom dijelu), a Dinamo je - počevši s kapetanom Milanom Badeljom - dovoljno često griješio da potakne njihove nalete. Sredinom prvog poluvremena Zagrepčane je spašavala zajednička (nespretna, ali uspješna) intervencija Kelave i Josipa Šimunića.

Domaći nogometaši ponovno su se trgnuli pokušajem Ante Rukavine iz 36. minute, koji je sjajno ukrao loptu, još bolje se riješio čuvara i potom opalio preko gola. Rukavinu je ubrzo tražio i Beqiraj, a Sammirov udarac s ruba kaznenog prostora hvata Vermeer.

No, sama završnica poluvremena pripala je Ajaxu, kojega je osujetio Kelava ispred Dirka Boerrigtera, potom su se mnogi na stadionu osim od hladnoće "smrzli" i nakon skoka Kelave na De Jonga u šesnaestercu, no njemački sudac Gräfe ostao je nijem. Luis Ibanez je prvi dio zaključio potpuno nepotrebno izgubljenom loptom, i prekršajem za žuti karton iz kojega je ubačaj Sulejmanija i pokušaj De Jonga taknuo Dinamov okvir gola.

Indisponirani Badelj na odmoru je ostao u svlačionici, a na teren je istrčao Mateo Kovačić. Dinamo je nakratko djelovao aktivnije, no poveo je Ajax. Sulejmani se probio kroz plavu obranu i fino poslužio Boerrigtera, a on smireno i precizno pogađa suprotnu stranu Kelavinog gola za 1:0.

Dinamo nije imao pravi odgovor u igri na prednost gostiju, koja je u 60. minuti mogla biti udvostručena nakon što je Eyong Enoh posramio desnu stranu zagrebačke obrane, a propuštena lopta sjela je na udarac Alderweireldu, no prohujalo je tik pored vratnice.

Pokušaji hrvatskog prvaka bili su tek sporadični - akcija Rukavine za Ibaneza te udarac Leke u naručje Ajaxovog čuvara mreže, a maksimirska je publika izrazito negativno reagirala i na ulazak Nikole Pokrivača umjesto Beqiraja. Ajax se pritom nije dao smetati, a priliku za konačno rješenje utakmice imao je u 75. minuti, kada Theo Janssen, jedini igrač u početnoj postavi Nizozemaca s više od 25 godina, izlazi sam pred Kelavu, no Dinamov čuvar mreže uspijeva izbiti u korner.

U sljedećem napadu Dinamo je sačuvala i vratnica jer se De Jong nikako nije mogao upisati u strijelce. Malo je nedostajalo da to u samoj završnici autogolom "nadoknadi" Vida nakon nove Kelavine pogrešne procjene leta lopte.

Neizbježno se naposljetku dogodilo u 90. minuti, kada je Ajaxov protunapad izbacio Christiana Eriksena prema Dinamovom golu. Nisu ga zaustavili ni Ivan Tomečak ni Kelava, a mladi je Danac rutinski zaključio posao za završnih 2:0.

Ajax i Dinamo snage će ponovno odmjeriti za dva tjedna, kada je na rasporedu susret u Amsterdamu.


Borna Rupnik / hrsport.net

Komentari