Među pedeset najboljih strijelaca u povijesti 1.HNL čak je devet krojača

Objavljeno: 07.02.2015. 16:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Drago Sopta - Hrvatski nogometni savez

Varaždin i Varaždinska županija oduvijek su bili rasadnik nogometnih talenta, a u prilog tome ide zanimljiva je činjenica da se među pedeset najboljih strijelaca u povijesti 1.HNL našlo čak devet igrača koji su ili ponikli ili se afirmirali u Varteksu, piše 30 dana.

- To je bio slučaj i kada je Varaždin bio nogometno „slijepo crijevo“, a Varteks je igrao Drugu jugoslavensku ligu. Za to je najzaslužniji trener Ante Oljica koji je svim nogometašima objasnio da jedino radom mogu nešto postići – prokomentirao je Branko Ivanković.

Listu stijelaca predvodi Davor Vugrinec sa 144 pogodaka. Neuništivi Vuga svoju nogometnu karijeru započeo je u Varteksu, a 1992. godine debitirao je za varaždinski sastav. Godine 1998. uslijedio je transfer u turski Trabzonspor, a igrao je i za Lecce, Cataniju, Atalantu, Dinamo, Rijeku, ponovo u Varaždinu, a trenutno je u Slaven Belupu. Iako s 39 godine na leđima, Vuga i dalje predstavlja strah i trepet za protivničke vratare i stopere.

-Vugrinec je istinska legenda hrvatskog nogometa i može se svrstati uz bok Davor Šukera iako nije napravio ni približno takvu inozemnu karijeru – rekao je Ivanković.

Iako su ga godine stisle, Vugrinec ne namjerava prestati. Odigra li još koju sezonu te nastaviti li zabijati u tom tempu, dugo vremena ga nitko neće moći skinuti s mjesta najboljeg strijelca u povijesti 1.HNL. 

-Mislim da je će na kraju ove sezone završiti moja nogometna karijera iako sam imao cilj da karijeru završim na 150 pogodaka. U svojoj karijeri imao sam sreće što su me zaobišle ozbiljnije ozljede, a uvijek sam želio više i pomicao granice – rekao je Davor Vugrinec.

Tri mjesta iza Vugrineca je Miljenko Mumlek sa 107 postignutih zgoditaka. Mumlek je manje od tri godine stariji od vodećeg strijelca 1.HNL, a da nije bilo Afere Offside, možda bi imali dvojicu najboljih strijelaca u povijesti 1.HNL iz Varteksa.

-Imamo dva igrača koji su postigli preko 100 golova u 1.HNL pa srce boli kada se Grad tako maćehinski odnosi prema varaždinskom nogometu – istaknuo je Ivanković.

Osim Vugrinca i Mumleka koji su među deset najboljih, među 30 najboljih su dvojica igrača. Na 11. mjestu je igrač Dinama iz Apatije Veldin Karić sa 78 pogodaka, a tri mjesta ispod je igrač Sarajeva Leon Benko sa 67 zgoditaka.

U pedeset najboljih ušla su još petorica bivših igrača Varteksa. Na 37. mjestu je igrač Širokog Dino Kresinger s 51, pogotkom, 39. je igrač Poredenonea Saša Bjelanović s 50 pogodaka, na 42. mjestu je Goran Mujanović s 47 golova, igrač Al Nasra, 47. na ljestvici s 46 golova je Bojan Vručina koji brani bolje makedonske Shkëndije, a 50. mjesto drži Enes Novinić s 44 zgoditka.

-Stvarno me iznenadilo koliko Varaždin ima golgetera. Dokaz je to da se odlično radilo u Varteksovoj školi negometa – objasnio je Vuga, a s njim se složio i Ivanković.

-Svi ti vrhunski nogometaši plod su odličnog rada u Varteksovoj školi nogometa. Sve je započeo Ante Oljica, nastavili su Švarc, Manola i Zlatko Ivanković te Besek, Dalić, Kastel, Solomun i Mumlek. Da i dalje dobro rade svjedoče dobre igre Marka Roga i Lovra Cveka – zaključio je popularni Tanac.

Komentari