SPAŠAVANJE SPORTA

Ministri športa EU preporučuju korištenja EU fondova za oporavak športa

SDUS

Objavljeno: 22.04.2020. 18:42

Zadnja izmjena: 22.04.2020. 18:45

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak jučer je sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU predsjedao neformalnom videokonferencijom ministara športa EU ne temu utjecaja novog koronavirusa (COVID-19) na sektor športa.

Istaknuto je kako u borbi protiv pandemije COVID-19 spašavanje života i zaštita zdravlja naših građana ostaje glavni prioritet te kako je izbijanje COVID-19 utjecalo u mnogo aspekata na naše društvo pa tako ima ogroman utjecaj i na sektor športa.

- Puno je posla pred nama kako bismo zaštitili šport i sačuvali njegovu snagu da doprinese zdravlju i dobrobiti naših građana i razvoju našeg društva u sadašnjoj situaciji, ali i u razdoblju nakon pandemije. Ipak, siguran sam da će sektor športa iz ovog izaći snažan kao i uvijek, istaknuo je državni tajnik Tomislav Družak.

Pomoć sportu iz fondova EU

Ministri športa EU raspravljali su o različitim mjerama koje su uvedene u državama članicama. Naglasili su da ova situacija utječe na trenutno funkcioniranje športskih saveza i da postoje ogromni ekonomski gubici jer je većina športskih događaja otkazana.

Također, istaknuli su činjenicu kako su prekinute športske aktivnosti na lokalnoj razini kao i redovito funkcioniranje niza malih klubova i športskih organizacija.

Ministri su naglasili kako treba iskoristiti svaku mogućnost da se preusmjere postojeća i planirana sredstva na nacionalnoj razini, ali treba uzeti u obzir i mogućnosti da se koriste EU fondovi te šport prepozna kao važan dio regionalnog razvoja u skladu s nacionalnim prioritetima i u suradnji među relevantnim dionicima.

Nije kasno za prijave na Erasmus+:Šport

Uzimajući u obzir prirodu pandemije, poseban naglasak u raspravi stavljen je na osiguranje kontinuiteta treniranja športaša, pripreme i povećanje tjelesne aktivnosti građana dok se istovremeno osigurava njihova sigurnost i prevencija širenja koronavirusa.

Vezano uz tu temu ministri su pozdravili dogovorenu fleksibilnost što se tiče rokova prijave na Erasmus+:Šport kao i fleksibilnost vezanu uz implementaciju projekata i buduće programe.

Zaključno, ministri su pozdravili #BeActiveAtHome kampanju da se motiviraju građani na tjelesnu aktivnost kod kuće kako bi postali i ostali zdravi, kao i zajedničko promišljanje sljedećeg izdanja Europskog tjedna športa.

Komentari