Monika Tomljenović najkorisnija igračica kola želi ponovo izboriti mjesto u reprezentaciji

Objavljeno: 20.10.2015. 19:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: facebook

Već nekoliko godina Varaždinka Monika Tomljenović (bivša Bosilj) osvjetljuje obraz varaždinskoj košarci. Riječ je već o iskusnoj 30-godišnjakinji koja je igrala na američkom sveučilištu u Floridi, a trenutno brani boje riječkog Kvarnera. Proteklog vikenda u visokoj pobjedi svoje ekipe protiv Splita odigrala je briljantno te je po statističkim podacima MVP drugog kola najvišeg ranga hrvatske košarke.

Moniku Tomljenović u košarkaške vode uveo je profesor VI. Osnovne škole Zlatko Knolmajer da bi kasnije trener Dražen Cesar preuzeo brušenje košarkaškog dijamanta. ŽKK Vindi, predvođen Monikom igrao je čak i prvu hrvatsku košarkašku ligu. Zapažene partije donijele su joj transfer u Dubrovnik, a potom je preselila na Floridu gdje je četiri godine studirala i igrala na Florida International Universityju. U četverogodišnjoj avanturi uspjela srušiti nekoliko sveučilišnih rekorda, a većina ih je vezana uz trice koje su Monikino najjače igračko oružje. Tako je Bosilj postigla najviše trica na jednoj utakmici (7), a sa 188 ubačenih trica postavila je novi rekord koledža. Također imala je najviše pokušaja ubačaja trice u utakmici (16), sezoni (219) i karijeri (626).

Moniku su zapazili skauti iz WNBA, no na putu joj se ispriječila ozljeda pa se vratila Europu. Varaždinska košarkašica koja igra na poziciji 3 i 2, nakon, „američke avanture“ stigla je u Europu, točnije u Celje. S mladim košarkašicama Merkura igrala je Final four Jadranske lige te osvojila treće mjesto. Nakon toga prešla je u Novi Krajišnik pa Novi Zagreb, a u sezoni 2012./2013. potpisala je za Gospić. Uslijedili su nastupi iz hrvatsku reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Francuskoj 2013. godine. Kasnije je ponovo potpisala za Novi Zagreb, pa prešla u pulski Rockwool da bi prošle godine stigla u riječki Kvarner.

Briljira ove sezone

Ove sezone Riječanke su pobjedom 92:44 protiv Pule ušle u novu sezonu A-1 košarkaške lige, a u tom susretu Monika je zabila 19 poena. U drugom kolu protiv Splita njena ekipa slavila je 107:49, a varaždinska košarkašica je u tu pobjedu ugradila 20 koševa. Tome je još dodala 4 skoka, 5 asistencija, 7 puta protivnicama je ukrala, jednu blokadu i 2 izgubljene lopte te je po toj statistici MVP drugog kola.

- Svakako je pohvala biti najkorisnija igračica kola što znači da sam dobro odigrala. To mi je samo poticaj da u daljnjim ligaškim nadmetanjima dam sve od sebe i budem još bolja - rekla je simpatična Monika koja se skrasila u Rijeci, a ambicije kluba ove sezone su vrlo visoke.

- Ove sezone idemo po duplu krunu. Želimo osvojiti prvenstvo i kup, a u regionalnoj ligi želja je final four. Bolja je atmosfera i kemija ekipe što na terenu, što izvan njega, a to se vidi i na našim rezultatima - dodala je Tomljenović koja se malo osvrnula i na stanje u hrvatskoj ženskoj košarci.

- Na žalost, kvaliteta košarke u Hrvatskoj je pala, današnja prva liga po kvaliteti nije ni blizu onoj prije desetak godina, čak je i slabija nego A2 liga u prijašnjim godinama - rekla je Tomljenović. Riječ je tako o vrlo iskusnoj igračici koja vjeruje da će zadržati kontinuitet u svojoj igri.

- Zadovoljna sam svojom igrom na ovom početku sezone. Sad se još više moram truditi i raditi ma treninzima da održim dobru igru tijekom cijele sezone. Bit će naporno budući da igramo po dvije utakmice tjedno, no sve se može kad hoće - dodala je Monika koja je dobila poziv za okupljanje hrvatske ženske seniorske reprezentacije u studenom, kada 19. i 25. slijede dvije kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo protiv Nizozemske i Estonije.

- Reprezentacija je uvijek bila moja želja, a kao nagrada za sav uloženi trud primila sam poziv za reprezentativno okupljanje u studenom. Vjerujem da ću zadobiti povjerenje izbornik Turića - zaključila je varaždinska košarkašica.

Komentari