NK Sloboda: Nekad u 2.HNL, a danas im je za prvenstvenu pobjedu trebalo više od godinu dana

Objavljeno: 15.10.2015. 19:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: FOTO: Siniša Sović

Varaždinska Sloboda nekad se natjecala u Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi, no danas igra u posljednjoj ligi, odnosno 2.ŽNL Istok. Klub nosi naziv Sloboda Škola nogometa i sljednik je prijašnje Slobode, a proteklog vikenda klub je stigao do pobjede više od godinu dana.

Varaždinska Sloboda osnovana je 21. veljače 1931. godine kao športska sekcija u okviru Radničko-naobrazbenog društva Sloboda, a prvi naziv kluba bio je Radnički športski klub Sloboda. Varaždinci su je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća doživljavali kao "gradski" klub, za razliku od Tekstilca (poslije Varteksa i danas, Varaždina) kao radnički, tvornički klub.

U rujnu 1991. godine NK Sloboda mijenja ime u NK Varaždin, no 30. lipnja 1999. godine vraća se staro ime Sloboda. Sloboda od 1996. do 1998. godine natjecala u Drugoj hrvatskoj ligi Sjever. U sezoni 1996/997. bila je treća u ligi, a iduće godine četvrtoplasirana, dok je kasnije bila stabilan trećeligaš. Razloge treba tražiti u tome što je i tadašnji Varteks bio među najboljima u 1.HNL pa su igrači iz Varteksa, koji nisu bili za prvu ligi, otišli na kaljenje u Slobodu.

Posljednja sezona kada je Sloboda igrala 3.HNL bila je 2007./08., a završili su na posljednjem mjestu i ispali u niži rang natjecanja. Od tada je klub krenuo nizlaznom putanjom i prije četiri sezone se trebao ugasiti. No, čelnici su osnovali Slobodu ŠN i krenulo se ponovo od nule.

- Nije bilo drugog izbora. Napravili smo tim i održali klub - rekao je Branko Kosijer, voditelj škole nogometa u Slobodi Škola nogometa.

U tom vrijeme kada su se Kosijer i kolege prihvatile posla seniorska ekipa ostala je na tri seniora.

- Nije bilo za očekivati da seniorska ekipa ima rezultat s obzirom na to da smo ostali bez većine igrača. Važno je tada bilo da se natječu - dodao je Kosijer koji trenutno zadovoljan radom škole nogometa.

- Imamo šest mlađih uzrasnih kategorija i postižemo vrlo dobre rezultate. Ušli smo s najmlađima u 2.HNL i cilj je za koju godinu ući u 1.HNL - istaknuo je Kosijer.

Sloboda ŠN ima šest trenera u mlađim uzrasnim kategorijama, a trener seniora je Miroslav Bradaško. Oni je sa svojim igračima u subotu protiv Zagorca izvojevao pobjedu od 2:1. Riječ je o pobjedi Slobode ŠN nakon više od godinu dana s obzirom na to da su posljednju pobjedu ostvarili 25. svibnja 2014. kada su svladali Trnje u Trnovcu 1:0.

- Pobjeda je mogla doći i u prvom kolu. Normalno je da se prije rezultati nisu mogli tražiti od seniora, a ova pobjeda plod je rada- istaknuo je Kosijer.

No, može li se Sloboda vratiti tamo gdje je nekad bila - u 2.HNL?

- Nama je najvažnije da dobro radimo s mlađim uzrastima. Sigurno da će tada seniorski rezultati dići, no ne mogu ništa prognozirati - zaključio je Kosijer.

Komentari