Nogomet, SP U-17: Luka Ivanušec spasio bod Hrvatskoj protiv SAD-a!

Objavljeno: 21.10.2015. 07:11

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 10:07

U 2. kolu Svjetskog nogometnog prvenstva za igrače do 17 godina starosti, koje se igra u Čileu, reprezentacija Hrvatske je upisala i drugi remi. Nakon 1:1 s domaćinom Čileom, mali Vatreni su odigrali 2:2 s vršnjacima SAD-a, a gol za izjednačenje postigao je igrač poniknuo u Varteksovoj školi nogometa, Luka Ivanušec!

Konačnih 2:2 definitivno nije pravo mjerilo onoga što se događalo u Vina del Maru na zapadnoj obali južnoameričkoga kontinenta. Hrvatska je bila apsolutno bolji protivnik, pogotovo u drugom poluvremenu kad je pravom „viktorijom“ opsjedala gol SAD-a, međutim loš ulazak u utakmicu i istinski nedostatak milosti božice Fortune koštali su Hrvatsku dva, možda i ključna boda za plasman u drugi krug SP-a.

Naime, mladi su Amerikanci u 19. minuti iskoristili veliku pogrešku Vinka Solde, koji je doslovno gurnuo loptu u noge napadaču SAD-a Christianu Pulisicu, a „naše gore list“ je ušetao u kazneni prostor Hrvatske i mirno plasirao loptu pored nemoćnog vratara Šempera. Dvije minute prije odmora novi šok za Hrvatsku, Perez je centrirao s desne strane, a Brandon Vazquez glavom pogodio pod prečku, potpuno neometan između ukopanih Erlića i Solde. Malo je Hrvatskoj značilo 11 udaraca po golu spram pet SAD-a ili 7:3 u kornerima kad je na semaforu na kraju prvog pouvremena pisalo SAD 2 – Hrvatska 0.

Hrvatski izbornik Dario Bašić nije niti čekao odmor, odmah je po drugom primljenom pogotku iz igre izvadio Erlića i – domaćeg dečka iz našeg Stažnjevca – Nevena Đuraseka, a u igru ubacio Điru i drugog predstavnika varaždinske škole nogometa – Luku Ivanušeca. Upravo mu je Luka nakon pola sata igre donio bod, najprije asistiravši za 2:1, a onda i pogodivši za 2:2. Kod ovog prvog pogotka u 65. minuti, Sosa je ubacio s lijeve strane, Ivanušec utrčao i u padu pod prekršajem Nelsona uspio gurnuti prema Karlu Majiću, koji je iz neposredne blizine pogodio lijevi donji kut gola SAD-a. Dvanaest minuta kasnije (u 77. minuti) Brekalo je s lijeve strane odigrao povratnu loptu na Luku Ivanušeca koji je opet utrčao krasno iz drugog plana i rezantnim udarcem kroz noge stopera SAD-a Barbira pogodio za 2:2!

Ostalo je 15-ak minuta lova na treći pogodak, SAD-a nije bilo nigdje na terenu, igrala je jedna momčad, Hrvatska! Imali su mladi Hrvati nevjerojatnih 18-0 u udarcima po golu u tom drugom poluvremenu, imali su 7-1 u kornerima (ukupno dakle 14-4!), ali je u završnici utakmice nedostajalo i uvijek potrebne sreće. Pogotovo u vremenu sudačke nadoknade kad je najprije drugi Pulišić (Will) – vratar SAD-a – skinuo zicer Brekalu, a onda u posljednjem napadu Hrvata prvo Brekalo s 20 metara pogodio stativu, a odbijenu loptu Lovren poslao u – spojnicu stative i prečke!

Ostalo je 2:2, a kako je u drugoj utakmici ove, Skupine A, Nigerija s visokih 5:1 svladala Čile, Hrvatska bi za plasman u osminu finala morala pobijediti očito najbolju momčad ove skupine Nigeriju (SAD 2:0, Čile 5:1) ili pak se nadati da u srazu Čilea i SAD-a nitko neće slaviti pobjedu, jer bi njihovim remijem mladi Hrvati ostali na aktualnom 2. mjestu skupine. Utakmice odlučujućeg 3. kola igraju se istovremeno i na rasporedu su u noći s petka na subotu, u 1 sat iza ponoći.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=117&v=Y1RA-tZZIN4

Komentari