Nogomet, SP U-17: Neven Đurasek i Luka Ivanušec istrčat će noćas pred 48.000 Čileanaca!

Objavljeno: 17.10.2015. 18:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

U dalekom Čileu večeras počinje Svjetsko nogometno prvenstvo za igrače do 17 godina starosti. Reprezentacija Hrvatske će u 1 sat iza ponoći Mundijal otvoriti baš protiv domaćina Čilea, a među malim Vatrenima bit će i dvojica iz poznate Varteksove škole nogometa – Neven Đurasek i Luka Ivanušec!

Sjećate li se 1987. godine i Svjetskog prvenstva za mlade u Čileu? Prije punih 28 godina, čak štoviše gotovo u dan isto (10.10.) nogometna reprezentacija Jugoslavije otvorila je smotru najboljih mladih reprezentacija 4:2 pobjedom protiv Čilea, golovima Zvonimira Bobana, Igora Štimca i dva puta Davora Šukera. Reprezentacija puna budućih velikih zvijezda hrvatskog nogometa (uz spomenute Bobana, Štimca i Šukera tu su bili i Robert Prosinečki, Robert Jarni, Dubravko Pavličić i Tomislav Piplica) tom je pobjedom trasirala put do – naslova svjetskog prvaka! Nakon domaćina Čilea padali su redom Australija (4:0, strijelci dva puta Šuker te Brnović i Boban), Togo (4:1, strijelci dva puta Mijatović te Zirojević i Šuker) pa u četvrtfinalu Brazil (2:1, strijelci Mijatović i Prosinečki), u polufinalu DR Njemačka (2:1, golove su postigli Štimac i Šuker) i konačno u finalu SR Njemačka – nakon 1:1 u 90 minuta osnovnog dijela utakmice i dva produžetka (strijelac Boban), slavila je naša reprezentacija nakon jedanaesteraca, 6:5.

Večeras, dakle nakon 28 godina i gotovo točno u dan (tjedan dana kasnije), na istom će se stadionu – Estadio Nacional Julio Martinez Pradanos – pred 48.000 navijača sastati Čile i Hrvatska! Opet na Svjetskom prvenstvu mladih (razlika je tek što je ono bilo U-20, a ovo je U-17), opet u utakmici otvaranja Mundijala, opet naši otvaraju protiv domaćina Čilea, na njihovom nacionalnom ponosu sportske infrastrukture. Je li to znak, mogu li „Mini Vatreni“ postati novi „Zlatni Čileanci“ kako se desetljećima tepa najboljoj generaciji hrvatskog nogometa? Bilo bi hrabro tako nešto prognozirati, jer sjajan je uspjeh već i sami plasman – Hrvatska je jedna od samo šest europskih reprezentacija na tom SP-u u Čileu, to je uspjelo još samo Njemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, Belgiji i Rusiji.

Ono što posebno ide na čast Varaždinu i poznatoj varaždinskoj (Varteksovoj) školi nogometa – posebice u aktualnoj tužnoj sadašnjici VŽ-nogometa – je da će među 21 izabranikom izbornika Darija Bašića biti i dvojica igrača poniknulih upravo u toj školi nogometa. Neven Đurasek i Luka Ivanušec, danas članovi Dinama odnosno Lokomotive, još su proljetos branili boje NK Varaždina u Trećoj HNL, a ove će noći na drugom kraju svijeta istrčati u svetom „kockastom“ dresu, predstavljajući svoje vještine na prepunom Estadio Nacionalu, pred 50 tisuća ljudi...

Ostaje nam samo držati palčeve Nevenu, Luki i ostatku mini-vatrenog društva, u utakmici Čile – Hrvatska koja počinje u 1 sat iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu.

Komentari