Nogometni sudac Kasa sudio i Ivanu Turudiću: Bio sam strog, ali pravedan

Objavljeno: 14.10.2015. 19:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Mnogim nogometašima iz varaždinskog kraja na terenima pravdu je dijelio i još dijeli neumorni Dragomir Vodopija (60) zvani Kasa. Riječ je pravoj legendi sa zviždaljkom u ruci i kartonima u džepu na čiji spomen se svim nogometašima iz našeg kraja ozari lice.

Dragomir Vodopija rođen je u Varaždinu i cijeli njegov život vezan je uz nogomet. Kao klinac s 10 godina stigao je u pionire Varteksa i zaljubio se u nogometnu igru. U Varteksu je bio vratar do juniora, no nije imao kvalitetu za seniorsku ekipu. Kasnije je promijenio nekoliko niželigaških klubova. Branio je tako vrata Trnja, varaždinske Sloboda, velenjskog Rudara, čakovečke Sloge, Udarnik 32 i Sračinca gdje završio svoju nogometnu karijeru.

- U ono vrijeme bilo je vrhunski. Nisam bio kapacitet za Varteks pa sam promijenio više niželigaških klubova. No, lige u kojima su se natjecali ti klubovi bile su vrlo jake. Na svakom susretu bilo je najmanje 500 gledatelja. Također klubovi su mi plaćali za moje vratarske usluge i to pozamašne iznose za ono vrijeme - rekao je Dragomir Vodopija koji je s 26 godina krenuo u sudačke vode.

- Oduvijek me intrigiralo suđenje pa se tako odlučio za sudačku karijeru - dodao je Vodopija koji je ubrzo dogurao do Međurepubličke lige, odnosno tadašnje treće lige. U toj ligi natjecali su se uglavnom klubovi iz zagrebačkih kvartova, a Kasa je tamo ostavio neizbrisiv trag.

- Ta liga bila je vrlo jaka i posjećena. Za primjer, utakmicu između Vrapča i Ponikva sudio sam pred oko 4,000 gledatelja. Igrači su bili stvarno dobri i neki od njih su kasnije igrali Prvu HNL - objasnio je Vodopija koji ističe da je znalo biti škakljivih trenutaka.

- Bilo je pritisaka sa svih strana, a poslije jednog susreta čuvalo me 40 specijalaca. Priznajem nije mi bilo svejedno - istaknuo je varaždinski sudac koji je sudio čak i predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću.

- Turudić je igrao za Partizan Suhopolje i bio je vrlo dobar nogometaš - dodao je Kasa koji ističe da je imao vlastiti stil suđenja.

- Bio sam strog, ali pravedan. Imao sam svoj stil i nitko mi se nije mogao ništa sugerirati. Tako sam stekao poštovanje među svim nogometašima i dan danas znaju za mene te svakog mogu pogledati u oči - rekao je Vodopija koji ističe da je dobro zarađivao od suđenja.

- Tko danas kaže da se od suđenja ne može živjeti, govori besmislice. Od suđenja sam dobro zarađivao sudeći u srijedu, subotu i nedjelju. Vjerujem da su prije suci imali više autoriteta nego danas - objasnio je legendarni sudac kojem nije žao što nikada nije sudio prvu ligu.

- Svašta sam prošao. Nije mi žao što nisam sudio u nešto višem rangu jer ipak nisam bio podoban te radio kako bi čelnici sudačke organizacije kazali. Ipak moj ponos je bio jači - rekao je Vodopija koji je do 1990. godine radio u ljevaonici i trenutno je u mirovini.  Aktivan kao sudac bio je do prije pet godina, no još uvijek se ne odvaja od zviždaljke. Sudi tako na mnogim malonogometnim turnirima i prijateljskim utakmicama.

- Još uvijek sudim i nije mi to nikakav teret. Volim taj posao. Dok ne sudim, radim na jednom ranču i tako su opuštam - zaključio je Vodopija.

Komentari