"Novi" NK Varaždin ipak neće u pretvorbu i privatizaciju u sportsko dioničko društvo

FOTO: Siniša Sović

Objavljeno: 23.10.2015. 14:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća odbijen je prijelog gradonačelnika Habuša da Grad Varaždin s milijun kuna sudjeluju u preoblikovaju NK Varaždin Varaždina u sportsko dioničko društvo.

>> Zmajlović ne da novac za bale: "Koncesionar nema kapacitet za zbrinjavanje ni dozvole"

>>Na aktualcu o etažnom grijanju, premještanju “pimpek placa“ i javnom prijevozu

NK Varaždin koji ide u stečaj i kasnije u likvidaciju sada se zove Varaždinski športski nogometni klub, a NK Varaždin ŠN preimenovan je NK Varaždin Varaždin.

S tim klubom krenulo se u natjecanje Treće HNL Istok s velikim vjetrom u leđa iz Županijskog nogometnog saveza Varaždin. Ambicije u klubu su bile vrlo visoke i najavljivali su se pohodi na vrh, no NK Varaždin Varaždin je nakon 10. kola na 14. mjestu sa samo šest osvojenih bodova.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik je uvjeravao vijećnike zašto je baš ta odluka spasonosna za budućnost varaždinskog nogometa.

- Garantiram da većeg antitalenta za nogomet od mene nema. Mene nogomet ne zanima i mogao sam to promatrati sa strane. Uključili smo se i pokušali iznaći novo rješenje jer nogomet ima socijalnu i gospodarsku funkciju. Trenutno klub (Varaždin Varaždin, nap.) otplaćuje stare dugove, a neke od klupskih legendi ovršile su klub. Ako se u tu priču ne uključe bivši igrači i treneri, priča neće uspjeti. Ni jedan investitor si neće dopustiti da mu klupsku politiku kroje ljudi koji nisu investirali u klub. Kroz udrugu nećemo moći to napraviti i grad ne daje nikakve novce. Dugoročno nećemo moći pronaći nikakve sponzore - rekao je Habuš, a na njega se nadovezao i Željko Bunić.

- Ne radi se novcu koji će ići na račun, već ide za preoblikovanje. Dajemo 9 milijuna za kazalište zašto ne bi dali i za nogomet. Možemo imati status quo ili napraviti model preoblikovanja kojim NK Varaždin ima 10 milijuna kuna - rekao je HSLS-ov vijećnik Željko Bunić.

Vijećnik Laburista, Božidar Kolarić  prisjetio se odluke Gradskog vijeća od prije pet godina kada je dato jamstvo NK Varaždinu za kredit od 8,5 milijuna kuna.

- Zbog skepse neću glasovati. Prije pet godina digao ruku za 8,5 milijuna kuna. Klub je završio kako je završio i u najmanju ruku me sram. Jednom kad se spečete na mlijeko pušete i na jogurt - rekao je Kolarić.

Ruku je tada podigao i Robert Podolnjak.

- Nije dobro silovati neke stvari. Godine 2010. da jamstvo od 8,5 bez elaborata. Državna revizija kasnije istaknula da nismo smjeli dati jamstvo. Mnogi zainteresirani građani željeli su razgovarati o ovoj temi. Postoji zdrav razum. Žao mi je što postoje dva kluba i dvije frakcije koje su jedna protiv druge. Moramo čim prije spojiti te ljude - rekao je Podolnjak.

Na podijeljenost je aludirao i Zlatan Avar.

- Tu smo gdje jesmo. U jednom trenutnu kad imate birače, nema se tu tko što ljutiti. Po kafićima uz gemišt i kavicu raspravlja se što bi se trebalo napraviti s varaždinskim nogometom. Pozivam ljubitelje nogometa, legende dođite i sudjelujete. Nemojte dolaziti optuživati ljude da nisu željeli ništa napraviti - ističe Avar, dok Crnčić dodaje da je rebalansom proračuna milijun kuna namijenjen za pretvorbu i privatizaciju NK Varaždina nad kojim je pokrenut stečajni postupak.

- U rebalansu proračuna ne postoji predviđena sredstva za preoblikovanje novom kluba, već starog NK Varaždina koji je u stečaju - zaključio je Saša Crnčić.

Na kraju je prijedlog odbijen. Od 22 člana Gradskog vijeća, 8 ih je glasovalo za, 10 protiv, a četiri vijećnika su bila suzdržana.

Komentari