Rukomet: Dabrovi doživjeli prvi domaći poraz u Premijer ligi!

Objavljeno: 29.11.2014. 23:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Rukometaši GRK Varaždina 1930 izgubili su prvu domaću prvenstvenu utakmicu u protekle dvije sezone otkako su sudionici Premijer lige, gledajući osnovno natjecanje odnosno ne računajući Ligu za prvaka kao dodatak bazičnoj prvenstvenoj utrci. Varaždinci su poraženi od Gorice rezultatom 28:29.

Velikogoričani, petoplasirana momčad lige, nisu čak niti zapisnik večeras popunili, uz osnovnu sedmorku na klupi su imali tek dvojicu vratara i trojicu zamjena za igru između šesteraca. Da li je varaždinske domaćine opustila ta činjenica, da li šest bodova viška s kojima su dočekali goste ili ih je „poremetila“ nova podloga postavljena za predstojeće Europsko prvenstvo rukometašica ili možda – kao što je primijetio jedan vjerni pratitelj kluba i sportskih zbivanja u gradu – izmaknuti golovi u odnosu na uobičajeni položaj...? Odgovori na ova pitanja ostat će visjeti u zraku, no ono što je ostalo kao činjenica je da su popularni Dabrovi odigrali groznih, mekanih, melankoličnih i potpuno neprepoznatljivih 40 minuta utakmice, apsolutno ispod razine najbolje momčadi Premijer lige. Isto tako ostat će činjenica da im se ovakvo izdanje nije „dogodilo“ nego je konstanta već nekoliko tjedana. Razlika je tek ta da ono što im je pošlo za rukom prošlog vikenda u Rijeci i prije mjesec dana doma protiv Dubrave – okrenuti rezultat u završnici u svoju korist – ovoga je puta izostalo. Gorica je izdržala i – apsolutno zaslužila varaždinsku pobjedu.

Već je samo otvaranje utakmice u Areni jasno naznačilo utakmicu bez obrane. Nakon šest minuta igre bilo je 6:6, minutu i pol kasnije 8:6 i u novinarskoj loži već su kretale šale u stilu „pa neće valjda završiti 60:60“. I nije, jer su Velikogoričani ipak odlučili – bar malo – igrati obranu. Točnije, odlučio je to Tomislav Sladoljev, vratar Gorice koji je u preostalih 20 minuta prvog poluvremena skupio 11 obrana i uz veliki doprinos nezaustavljivog Ivana Ljaljeka u napadu Gorice goste odveo na velikih 11:15 u 25. minuti odnosno 13:17 na poluvremenu.

Očekivali smo pomak domaćih u nastavku no umjesto toga u sedam minuta drugog poluvremena prednost Gorice popela se na 15:22! Ono što posebno upada u oči je brutalna činjenica da je od već spomenute osme minute pa do sedme minute drugog dijela, dakle u 29 minuta odnosno gotovo cijelo poluvrijeme – GRK Varaždin 1930 postigao šest(6) pogodaka! Uz mizeran doprinos standardnih nositelja igre do tog trenutka – Kuduz je zabio jedan jedini gol, još tamo u 3. minuti, Tokić i Sršen niti jedan, Horvat i Čelić nisu ni ulazili u igru...

I tek tu su se, u toj 37. minuti, Dabrovi probudili. Konačno se počela igrati obrana kako dolikuje lideru, na golu je „poludio“ mladi Matija Špikić (ukupno u drugom poluvremenu čak 12 obrana), razvijale su se kontre i polukontre i u narednih 10 minuta – od spomenute 37. do 47. minute – Varaždinci su napravili 6:0 seriju i primaknuli se na 21:22. Kako je ostalo još punih 13 minuta, vjerojatno je svih nešto manje od tristo gledatelja očekivalo da Dabrovi repriziraju riječku završnicu i stvari „postave na mjesto“. Međutim, Velikogoričani se nisu naumili predati, već spomenuti Ljaljek, ali i Ceković i Bonić održavali su rezultat na svojoj strani, da bi tek u 56. minuti poravnanje donio igrač s brojem 56 na leđima – Dario Herman. Kao da je čekao baš 56. minutu za prvijenac i izjednačenje na – 26:26. Bilo je to prvo poravnanje rezultata nakon 10:10 punih 40 minuta ranije, još tamo u 16. minuti.

Izjednačenje se dogodilo, ali vodstvo Varaždina gosti nisu dopustili. Opet su poveli oni, golom Cekovića (26:27), izjednačio je Tokić (27:27), vratio gostima prednost Bonić (27:28, bila je 59. minuta), u istoj minuti poravnao Vidaček. U zadnjih 60 sekundi ušlo se s 28:28 i na tribinama se vjerovalo u obranjeni napad gostiju i završni napad Dabrova za pobjedu. Međutim, lopta je nekako došla na lijevo krilo opet do onog istog Ivana Ljaljeka, koji je i deveti puta našao put lopti u mrežu, od suprotne stative za 28:29. Ostalo je pola minute, trener Varaždina Silvio Ivandija pozvao je i minutu odmora i za kraj pripremio posebnu taktičku varijantu – da u jednom trenutku napada izađe vratar Špikić i iznenadno uleti sedmi igrač u polju (Marin Šipić). I to se zaista dogodilo, 15-ak sekundi prije kraja Šipić je utrčao, dogodilo se čak i da se uspio izmaknuti pažnji gostiju i naći na liniji šest metara, dogodilo se i da je lopta prošla do njega, međutim „zicer“ za kružnog napadača zaustavio je sjajni Sladoljev, upisavši svoju 16. obranu na utakmici za zasluženu pobjedu. Veliko slavlje Velikogoričana, ples i pjesma na parketu Arene najbolje su dočarali koliko su htjeli i koliko im je značila ova pobjeda – posve zaslužena.

Varaždinci pak trebaju iz ovog poraza izvući pouke, potpuno je jasno da niti jedan protivnik neće pokleknuti sam od sebe. Ako im se poraz morao dogoditi, za njih je svakako bolje da se dogodio sada nego u kasnijoj fazi prvenstva ili proljetnoj borbi za naslov prvaka i Europe vrijedne pozicije. Život (prvenstvo) ide dalje, za Dabrove se nastavlja već u srijedu, u Bjelovaru.

GRK VARAŽDIN 1930 – GORICA 28:29
VARAŽDIN – Arena uz Dravu. Gledatelja 270. Suci: Gubica (Petrijevci) i Milošević (Osijek).
GRK VARAŽDIN 1930: Galić (2), Vidaček 6, Sršen, Kuduz 3, Tokić 4(3), Marčec 6, Šipić 2, Huđ 5(3), Težak 1, Kontrec, Jeftić, Herman 1, Vincek, Špikić (11+1). Trener: Silvio Ivandija.
RK GORICA: Sladoljev (15+1), Ceković 7(4), Ferenčina 4 (2), Ljaljek 9(1), Senta, Petković, Bonić 7, Vladušić 2, Bura. Trener: Hrvoje Pekera.
Sedmerci: GRK Varaždin 1930 7(6), Gorica 9(7)
Isključenja: GRK Varaždin 1930 8' (2 x Huđ, 2 x Kuduz), Gorica 10' (2 x Senta, Ljaljek, Ferenčina, Ceković).
Igrač utakmice: Ivan Ljaljek.

Komentari