Sportaši rekli NE političkom kadroviranju?

galerija-images/140930_Skupstina-ZSUGV

Objavljeno: 30.09.2014. 20:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nenad Kovačić

Skupštinari Zajednice športskih udruga Grada Varaždina na večerašnjoj su izvanrednoj sjednici koja je pretvorena u veliku farsu odbili „blagosloviti“ prijedlog da se u uvjetima za tajnika vodećeg sportskog tijela grada kriterij spusti s visoke na višu stručnu spremu.

Sama je sjednica od početka imala tragikomičan scenarij. Najprije se od 30 skupštinara u velikoj dvorani Gradske vijećnice u zakazanih 18 sati skupilo njih – 15. Kako je za bilo kakve odluke potreban kvorum kojeg čini natpolovična većina (16 prisutnih) već se i početak sjednice čekao, uz užurbano telefoniranje i nagovaranje „još ponekog člana Skupštine“ da se pojavi na traženome mjestu.

Konačno, u 19:25 pojavio se „šesnaesti“, a čekanje je okupljenima prikratio predsjednik Zajednice športskih udruga Goran Vučetić 20-minutnim monologom o svim dobrim stvarima koje je Zajednica odradila u proteklih šest godina otkako – kako je rekao - „ova garnitura vodi varaždinski sport“.

Nakon što je – konačno – počelo, izabrana su radna tijela pa je krenula rasprava o javnim potrebama u sportu, s naglaskom na (definitivno se slažemo) neadekvatne uvjete u dotrajalim balonima u Graberju. Čuli smo i podatak o sve većem broju mladih u varaždinskom sportu, čije su i potrebe logično sve veće (doduše taj podatak o porastu nije argumentiran i konkretnim brojkama), čuli smo i podosta toga o hrvanju, gimnastici, borilačkim sportovima, streličarstvu i streljaštvu... Zanimljivo, tijelo koje vodi varaždinski sport tek je u 48. minuti sjednice – i to samo usput u jednoj rečenici – spomenulo i nogomet, sport koji – tu već postoje konkretni argumenti – okuplja više mladih nego u svim spomenutim sportovima zajedno pa bi (nekom logikom) i u priči o javnim potrebama valjda ovaj sport trebao zaslužiti barem malo više brige i pažnje skupštinara.

Sve u svemu, napokon je na dnevni red došla i točka koja je proteklih dana u medijima izazvala uvjerljivo najviše pozornosti. Priča o spuštanju kriterija u uvjetima za radno mjesto tajnika Zajednice športskih udruga Grada Varaždina s potrebne visoke na višu stručnu spremu. S jedne smo strane čuli više puta ponovljeni stav predsjednika Vučetića i najbližih suradnika o želji da se omogući širina u izboru, odnosno da priliku za kandidaturu dobiju i neki zaslužni sportski djelatnici koji možda nemaju baš visoku stručnu spremu, ali imaju mnoge druge pozitivne karakteristike, međutim isto je tako posljednjih dana medije preplavila i priča o „pripremanju terena“ za konkretnu osobu iz političkih struktura, HNS-ovca Enrika Parlaja.

Nakon 15-minutne rasprave je li doista potrebno mijenjati kriterije ipak se pristupilo glasovanju. Od 16-ero prisutnih skupštinara, njih je osmero podiglo zeleni karton ZA promjenu u uvjetima. Sedmero je bilo protiv, a šesnaesti – Damir Premužić iz ŽRK Koke – suzdržan. I taman kad je predsjednik Vučetić zaustio da je prijedlog prošao, javio se spomenuti Premužić.

- Nije prošao, u Statutu jasno piše da sve odluke moraju biti izglasane natpolovičnom većinom ukupnog broja skupštinara. Ne prisutnog, nego ukupnog...

Krenulo je užurbano prelistavanje Statuta od strane predsjednika Vučetića, koji je prokomentirao.

- Točno, tako piše... Trebali smo 16 glasova ZA... Sad mi je jasno zašto je tako malo prisutnih... Ništa, onda nema promjene... Mogu samo reći da se nadam da, gospodo skupštinari, ubuduće nećete dozvoljavati politici da upravlja vašim mišljenjem, kao što se nadam da će i mediji s jednakim žarom popratiti i naše pozitivne priče i projekte, kao što su sada dali veliki prostor ovoj, za mene zaista banalnoj temi...

{gallery}140930_Skupstina-ZSUGV{/gallery}

Komentari