"Sportska srijeda" Nenada Kovačića: Kuglački „Kup UEFA“

Objavljeno: 01.10.2014. 15:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

U Varaždinu se ovih dana održava veliko natjecanje u sportu koji ima jednu od najdužih tradicija u gradu, s nekoliko klubova i nizom istaknutih pojedinaca. A za isto – jedva da se zna.

Bio sam jučer navečer na izvanrednoj sjednici Zajednice športskih udruga Grada Varaždina. I iskreno, očekivao sam da će u nekom trenutku, bilo kojem, predsjednik te Zajednice Goran Vučetić čestitati Kuglačkom savezu Varaždinske županije na odličnoj organizaciji velikog natjecanja koje se održava ovog tjedna (a jučer je baš bio prvi natjecateljski dan) u varaždinskoj Areni. Vremena je barem bilo, punih se 25 minuta čekao početak sjednice zbog nedostatka kvoruma i predsjednik se ionako „borio“ kako ispuniti nelagodno vrijeme čekanja. Imao je eto krasnu priliku podsjetiti predstavnike ostalih sportova da navrate u kuglanu u Areni, da dođu pogledati događaj koji je jedan od najvećih sportskih događanja u Varaždinu ove godine.

Hrvatski kuglački savez je organizator, a Kuglački savez Varaždinske županije suorganizator 26. Europapokala u kuglanju. Onima koji ne prate – malo važno, međutim onima koji su „in“ itekako velika stvar. Nažalost, u Hrvatskoj se kuglanje još uvijek percipira „krčmarskim sportom“ pa je i u hrvatskoj javnosti tretirano nepravedno, neadekvatno svojem rejtingu u svijetu. A u pitanju je sport kojim se danas natjecateljski bavi preko 10 milijuna sportaša, u Europi postoji više od 250.000 kuglačkih staza, malo je primjerice poznato da je u Njemačkoj to uz nogomet i rukomet - najmasovniji sport!

I varaždinsko kuglanje je desetljećima imalo prvoligaške predstavnike i niz istaknutih pojedinaca, danas doduše ima (tek) četiri drugoligaša s područja županije, međutim ono što se sada pa do subote održava u Areni apsolutno je vrijedno svake pažnje. Europapokal je popularno nazvan kuglačkim „Kupom UEFA“, u pitanju je natjecanje najboljih europskih klubova osim prvaka zemalja, tako je i u Varaždin stiglo 25 klubova (14 u muškoj, 11 u ženskoj konkurenciji) iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Mađarske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Slovačke, Češke, Poljske, Rumunjske, Francuske i naravno – Hrvatske. Ukupno je na staze izašlo ili će izaći preko 260 natjecatelja, Lijepu našu (zasad uspješno) predstavljaju KK Zadar (muškarci) i KK Mlaka (Rijeka, žene).

Međutim, to su sve brojke, goli podaci, za dočarati važnost i vrijednost ovog događaja treba doći u kuglanu Arene, osjetiti uzavrelu atmosferu, konstantno navijanje s doslovno krcatih tribina. Fantastična prilika za razbijanje predrasuda, za trajnu promjenu razmišljanja o kuglanju kao sportu. Nakon toga pojam „krčme“ neće više nikad doći u dodir s kuglanjem kao sportom.

U zaključku – apel sportašima. Prestanite gledati uske interese svojeg sporta, živite sport u cjelini. I borite se za svoje interese zajedno, a ne jedni protiv drugih. Bilo je ne tako davno prekrasno vidjeti odbojkaše Varaždina na tekmama NK Varteksa pa onda navečer obratno. Prošlog sam vikenda (napokon!) na rukometnoj utakmici Dabrova vidio i neka uvažena lica iz nogometnog svijeta, nadam se da će im preći u naviku. Ako ste sportaši, pravi sportaši, zavirite do subote i u kuglanu na Dravi. Nećete požaliti, sigurno!

Komentari