"Sportska srijeda" Nenada Kovačića: Ljepote sjevera Europe

Objavljeno: 26.11.2014. 22:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Definitivno se premalo priča o tome, a Varaždin će za nešto više od tjedan dana biti domaćin Europskog prvenstva rukometašica, jednog od najatraktivnijih mogućih sportskih natjecanja. Najatraktivnijih u – svakom pogledu.

Znate li kada je i zašto Varaždin dobio svoju prvu pravu gradsku sportsku dvoranu? Bilo je to prije točno 40 godina, kada je otvoreno kultno Graberje, a otvoreno je za potrebe Svjetskog prvenstva rukometašica. Varaždin je naime bio domaćin skupine prednatjecanja i – uz reprezentaciju tadašnje Jugoslavije – ugostio najbolje rukometašice Nizozemske i Danske.

Zahvaljujući velikom sportskom entuzijastu i zaljubljeniku u rukomet, ali i jednako tako u žensku sportsku ljepotu, mojem danas nažalost preminulom kolegi sportskom novinaru Ivici Vukotiću, Varaždin je godinama bio i domaćin velikog klupskog natjecanja u ženskom rukometu – Yassa turnira prvakinja. Neću nikada zaboraviti s kakvim smo guštom tamo osamdesetih mi, tada osnovnoškolci na pragu puberteta, odlazili u Graberje na utakmice najboljih rukometašica Europe. Priznajem, neki malo stariji dečki znali su otići i korak dalje, penjati se s vanjske strane dvorane do ne previsokih prozora svlačionica (i tuš kabina), uživajući u pogledu i praveći se kasnije važni pred nama klincima sa svojim vizualnim „plijenom“.

Nekako se prirodnom kronologijom i kod gospodina Vukotića razvila ideja da na dostojan način obilježi i istakne ljepote ženskog sporta i njegovih protagonistica, upravo je ovaj varaždinski sportski kroničar začetnik ideje i dugogodišnji vlasnik licence izbora Miss sporta Hrvatske, natječaja koji se pod okriljem Sportskih novosti čiji je Ivica Vukotić bio dugogodišnji djelatnik održava i danas.

Varaždin, ženski rukomet, ljepotice u sportu. Ova tri segmenta kao jedna cjelina imaju u našem gradu nevjerojatnu tradiciju od puna četiri desetljeća. I doslovno savršeno zatvaraju se predstojećim Europskim prvenstvom rukometašica. Budimo naime realni, uz žensku odbojku rukomet je bez dvojbe za gledanje najatraktivniji kolektivni ženski sport i u Hrvatskoj i u Europi, a poveznica sa Svjetskim prvenstvom prije 40 godina je čak i to da će varaždinski ljubitelji rukometa (i lijepih rukometašica) i sada uživati u onom najboljem što nudi rukometni sjever Europe – tada je reprezentacija Jugoslavije bila domaćin djevojkama iz Nizozemske i Danske, a sada će, od 8. do 12. prosinca, najbolje rukometašice Hrvatske ugostiti djevojke iz Švedske, Njemačke i – ponovno – Nizozemske.

Mediteranska ljepota (i rukometna kvaliteta) domaćina, kontra ljepote (i rukometnog znanja) sjevera Europe. Može li atraktivnije, zar je doista potrebno još nagovarati na dolazak u Arenu u zakazanom terminu, čak i da niste zakleti ljubitelji sporta?

Komentari