Štafeta „Varaždina“ brža od Turske na 4 x 400 metara

Objavljeno: 16.08.2014. 17:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Raritet na seniorskom EP-u u atletici u Švicarskoj; od četiri hrvatske reprezentativke tri su članice varaždinske Slobode. Osvojile su 15. mjesto, bolje od 2.000 puta mnogoljudnije Turske.

Varaždin ima 35 tisuća stanovnika, Turska 77 milijuna stanovnika. Što nije bila smetnja sjajnim atletičarkama varaždinske Slobode da danas poslijepodne, na veliki dan za varaždinsku atletiku, upišu grandiozan uspjeh. Naime, u raritetnoj utrci na 4 x 400 metara okolnosti su htjele da od četiri hrvatske reprezentativke njih čak tri budu iz varaždinskoga kluba – Marija Hižman, Lucija Pokos i Kristina Dudek. Četvrta je bila mlada, tek 15-godišnja Dora Filipović, članica AK Agrama iz Zagreba.

Hrvatska štafeta je s vremenom 3:42.96 osvojila posljednje, osmo mjesto u drugoj polufinalnoj skupini (pobjednica utrke bila je Rusija, ispred Velike Britanije i Poljske). Ukupno je najbrže polufinale odradila štafeta Ukrajine 3:28.18, pobjednica prve kvalifikacijske utrke. Kako je u toj prvoj skupini štafeta Turske trčala preko 3 minute i 48 sekundi, dakle više od pet sekundi sporije od naše vrste, „varaždinska Hrvatska“ je u ukupnom poretku osvojila 15. mjesto, identično onom kojeg je sat vremena ranije osvojila i hrvatska štafeta 4 x 100 metara.

Upravo u ovom detalju treba naglasiti još jednu važnost velikog ciriškog rezultata za varaždinsku atletiku. Naime, u samo sat vremena su dvije varaždinske 20-godišnjakinje - Lucija Pokos i Kristina Dudek – trčale dvije štafetne utrke na ovako velikom natjecanju. A od ukupno osam imena na semaforu u te dvije štafete – pet je varaždinskih imena. Bravo za AK Slobodu, bravo za varaždinsku kraljicu sportova!

Komentari