Stolni tenis: Varaždin stvarao povijest domaćinstvom ITTF turnira

Objavljeno: 19.09.2013. 07:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček / VT

Varaždin će, zahvaljujući STK Varaždin i Hrvatskom stolnoteniskom savezu ući u sportske anale, kao prvi domaćin međunarodnog stolnoteniskog turnira u svjetskom kalendaru natjecanja otkada je samostalne Hrvatske, 1. Croatia Junior & Cadet Opena.

Pet dana Varaždin je držao titulu domaćina najvećeg turnira na svijetu. Budući velemajstori pokazali su da i manja sredina može biti središte velikih natjecanja.
- Već je provjereno da turniri prolaze u Zagrebu, no željeli smo Varaždin. Prezadovoljni smo i nema sumnje, dolazimo i 2014.-e u ovaj divni ambijent – rekao je predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza, Zlatko Pospiš.
Domaćin je pripremio i svoje adute, Niku Jakopović i Mihaelu Brodar iz STK Varaždin, članove Ljubešćice Leonu i Leona Šanteka, Marka Vidačeka i Matiju Hreleca iz STK Igea Željezničar Varaždin, te Karla Štrigu i Frana Goloba iz Profesionalne škole stolnog tenisa Starr.

Spremni za izazov?

Iako je to bio naziv turnira, kao da su domaćini sami sebi postavili izazov s najvećom organizacijom dosad. No kako provode memorijalni turnir “Mirko Abramović” koji će svoje 9. izdanje imati u studenom, posao su odradili bez greške.
- Za nas je to redovni posao, no bili smo svjesni da je ovo natjecanje tri stepenice više od memorijala. Zadovoljni smo i ponosni – rekao je direktor turnira Goran Jukić.  
Najveća boljka današnjice, financije, nisu pokolebale STK Varaždin. Pomoć su našli u Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji i sponzorima.
- U minusu nikako nećemo biti, moguća je i zarada. No to nije važno, želimo se pozicionirati na europsku stolnotenisku kartu – dodaje Jukić.   

Varaždinski Croatia Open ugostio je predstavnike 14 zemalja. Trinaest europskih predstavljalo je očekivane goste, no sportaš iz Jordana, Zeyad Aldmaisy, i njegov trener priredili su domaćinu ugodno iznenađenje.
- Hrvati su odlični domaćini, okupili su jake stolnotenisače. Često smo u Europi, volim vaš stolni tenis. Ovdje sam da provjerim formu, ne težim rezultatu, igram iz zabave, ne profesionalno, jer mi to financijski nije potrebno – objasnio je Zeyad.
Natjecanje je često zaustavljano zbog molitve. Kako su stigli sportaši svih vjera, pa i one islamske, organizatori su poštovali njihove potrebe.

Cilj – osvajanje Europe
    
Hrvatska reprezentativke osvojile su u Češkoj juniorsku broncu na ovogodišnjem prvenstvu Europe. Lea Rakovac, Mateja Jeger i Paula Markati, rado su odigrale i turnir kod kuće.
- Puno znači kada vidimo naše navijače, daje nam poticaj i ne moraju nas gledati samo na TV-u – otkrila je Jeger.
Kako imamo osvajače medalja, a sada i turnir svjetske klase, u STK Varaždin su spremni u skoro vrijeme i sami se kandidirati za domaćinstvo EP-a.

Na turniru sudjelovala 152 stolnotenisača
Za prvu godinu održavanja, organizatori su bili zadovoljni odazivom - 96 kadeta i 56 juniora, iako se očekivalo 50-ak više. Iznenadio je ne dolazak njemačkih, srpskih i portuglaskih reprezentacija, koje su odabrale odlazak na turnire većeg nagradnog fonda, u Brazilu i Bjelorusiji.

Fran Golob drugi u utješnom turniru kadeta
Rezultatski, nije bilo za očekivati zapaženiji rezultat varaždinskih predstavnika. Ipak, Fran Golob iz PŠST Starr izdvojio se svojim rezultatom, osvojivši drugo mjesto na utješnom turniru za kadete. Uz Frana, najbolji rezultat ostvario je Marko Vidačeg iz STK Igea Željezničar doguravši u paru s Lukom Martinekom do 1/16 finala u kadetskoj konkurenciji. Već spomenuti Golob zapeo je fazu ranije (u paru s Jakovom Ticom), a plasman u 1/32 finala izborile su i Mihaela Brodar (STK Varaždin) i Justina Mihaljević. Ostali su svoj put završili u skupini, uz napomenu da je Leona Šantek (Ljubeščica) izborila i jednu pobjedu uz dva poraza. (nk)

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika od 16. rujna...

Komentari