Varaždinka na Olimpijadi u Riju

Tanja Perec: Ostvarila sam svoj san, sati i sati mukotrpnih treninga nisu bili uzalud

Objavljeno: 01.03.2016. 19:42

Zadnja izmjena: 01.03.2016. 19:59

Foto: Arhiva evž

Varaždinska streljačica Tanja Perec ostvarila je svoj san, izborivši vizu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Nakon Europskog prvenstva u mađarskom Györu gdje stigla do vize osvojenim šestim mjestom, popričali smo s Varaždinkom koja je presretna ostvarenim uspjehom.

Ljubav prema streljaštvu Tanji Perec je usadila njena majka, sama streljačica koja je Tanju od malena vodila u streljanu.

No, Tanja se ubrzo zaljubila u streljaštvo i prionula napornim treninzima.

U trinaest godina svoje karijere osvojila je tako naslov europske juniorske prvakinje 2011. godine u talijanskoj Brescii, 2010. godine nastupila je na Olimpijskim igrama za mlade u Singapuru gdje je stigla do šestog mjesta, dok je osvojila i drugo mjesto na Europskom prvenstvo u Bologni kao juniorka u disciplini malokalibarska puška. Na državnoj razini osvojila je naslov kadetske, juniorske i seniorske prvakinje Hrvatske u zračnom i malokalibarskom oružju.

Olimpijska viza

Izniman rezultat ostvarila je na nedavno završenom Europskom prvenstvu gdje je osvojenim šestim mjestom izborila plasman na Olimpijske igre u Riju de Janeiru.

- Presretna sam. Isplatili su se sati i sati mukotrpnih treninga i jednostavno nema riječi kojim bi opisala neizmjernu sreću - rekla je i dodala kako su za taj rezultat najzaslužniji njezin trener Josip Plečko, a zahvalila je i obitelji koja je sve vrijeme bila uz nju.

Četiri dana kasnije Tanja još vrti film s prvenstva Europe u mađarskom Györu. U kvalifikacijama je pucala 416,5 krugova i plasirala su u finale. Kako u finalu četiri djevojke nisu imale olimpijsku kvotu, bilo je važno da samo jedna ispadne prije Tanje. Početak finala bio je dosta stresan s nekoliko devetki natjecateljki, ali među njima Tanja je gađala odlično. Prva je natjecanje završila Živa Dvoršak iz susjedne Slovenije.

Igra živaca

- Odlično sam pucala u kvalifikacijama, no između kvalifikacija i finala bila je duga pauza. Psihički sam se borila i govorila si da mogu do olimpijske kvote. Na kraju je prva u finalu ispala Živa koju dobro poznajem. U jednu ruku mi je bilo žao, no s druge strane je odlično ispalo za mene - ispričala je Perec koja jedva čeka nastup na Olimpijadi.

Perec je tako jedina Varaždinka koja će nastupiti na Olimpijskim igrama, a da trenira u varaždinskom klubu. Prije nje to je pošlo za rukom streličaru Zoranu Matkoviću koji je prije 36 godina nastupio na Olimpijskim igrama u Moskvi.

- Na Olimpijske igre ide rasterećeno bez velikog pritiska i imperativa medalje. Najvažnije mi je da osjetim to veliko natjecanje i steknem ogromno iskustvo - istaknula je Perec koja je apsolvent na Međimurskom veleučilištu na smjeru menadžment turizma i sporta.

- Ostao mi je još diplomski za riješiti. Vidjet ću, bilo bi lijepo završiti fakultet pa otići u Rio, no ako i ne diplomiram u lipnju ili srpnju, riješit ću to u rujnu - zaključila je Perec.

 

Komentari